Vágólapra másolva!
Folytatódik a Sony vesszőfutása, a japán technológiai óriás ugyanis ma egy vaskos profitwarninggal volt kénytelen szomorítani befektetőit. A vállalat továbbra is szenved a fő termékei, a PC-k és televíziók iránt egyre csökkenő kereslettől, és az okostelefonokat gyártó üzletág sem muzsikál fényesen. Emiatt folytatják az átszervezéseket, melyektől azt várják, hogy újra lendületbe jön a cég szekere.
Vágólapra másolva!

Kisebb sokkot okozott befektetőinek ma a japán technológiai óriás az aktuális gyorsjelentésének közzététele után, mivel bejelentette, hogy 110 milliárd jenes nettó veszteséget érhet el a most márciussal végződő aktuális pénzügyi évében, holott októberben még 30 milliárd jenes profitra számítottak. Az operatív profit pedig már csak 80 milliárd jent tehet majd ki az októberben előrejelzett 170 milliárd jen helyett.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A technológiai óriás a fő üzletágaiban (okostelefon, PC, televízió) továbbra is szenved, és az egységek csak a veszteségeket termelik a cég számára. A vállalat emiatt bejelentette, hogy folytatja az óriási átszervezéseket, melynek keretében 5000 alkalmazottjuktól fognak megválni a következő egy évben, mivel a fix költségeiket 100 milliárd jennel kívánják csökkenteni hosszú távon. Az átszervezések 70 milliárd jenes költséget jelentenek a cégnek, miközben októberben még csak 20 milliárd jenes költségvonzatra számítottak, és elsősorban ennek tudható be az óriási profitwarning.

Hivatalossá vált a korábbi pletyka, hogy eladják a gyengélkedő személyi számítógépgyártó üzletágukat, a Vaiot. Ezen túl egy külön társaságba leválasztják a TV üzletágot is idén júliusig. A Vaio gépek iránt egyre alacsonyabb volt a kereslet az utóbbi időben, ami a globális PC piac zsugorodásának tudható be elsősorban. A TV üzletág pedig 761,9 milliárd jenes veszteséget termelt az előző kilenc hónapban a csökkenő kereslet miatt, és az aktuális negyedévben további 25 milliárd jenes veszteséget hozhat össze az egység a cég várakozásai szerint.

sony szuperprojektor Forrás: Sony

A vergődő egységek rontják a társaság eredményeit, és csak hátráltatták a Sony-t, hogy hatékonyan felvegye a versenyt a nagy versenytárs Apple-lel és Samsunggal a technológiai piacon. Kazuo Hirai vezérigazgató pedig korábban megígérte, hogy nyereségessé teszi a televíziókat gyártó egységüket, melynek érdekében korábban 10 ezer embert bocsátottak el.

Az okostelefon-piacon sem tudnak közelebb kerülni az éllovas Samsung és Apple duóhoz, holott nagy reményeket fűznek ehhez az iparághoz. A mobilos üzletág működési vesztesége 12,6 milliárd jent tett ki a negyedik negyedévben, és az egység ebben a negyedévben sem fog feltámadni. A vállalat várakozásai szerint ez az egység az októberben vártnál alacsonyabb operatív nyereséget érhet el a márciussal végződő pénzügyi évben. Egyes elemzők szerint a vállalatnak új területeket kellene keresnie a növekedéshez és a vállalati érték megemeléséhez.

A Sony a negyedik negyedévben elért 90,3 milliárd jenes operatív profitját nagy részben a pénzügyi szolgáltató üzletágának köszönheti, mely továbbra is jól muzsikál. Az üzletág 47,8 milliárd jenes operatív nyereséget ért el a negyedik negyedévben, ami bő 40 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Összességében a negyedik negyedéves eredmények nem lettek kiábrándítóak. Az árbevétel a vártnál jobban, 24 százalékkal bővült éves alapon, ami nagy részben az alacsony bázisnak, a gyengülő jennek és a Sony legújabb játékkonzoljának, a PlayStation 4 nagy sikerének köszönhető. A PlayStation 4 iránt nagy volt a kereslet, a novemberi kibocsátást követő hat héten 4,2 millió darabot adtak el az eszközből, amivel piacvezető volt a társaság.

Nettó szinten 27 milliárd jenes profitot értek el, miközben 2012 azonos időszakában még közel 11 milliárd jenes mínuszt mutattak ki ezen a soron, az operatív nyereség pedig közel megduplázódott egy év alatt.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu