Pénztárgép-mizéria: a nagy büdös semmiért?

Vágólapra másolva!
Ha igaz, amit a hvg ír, nem sok értelme volt az átállási kötelezettségnek, a kapkodásnak, az igyekezetnek, a szigorú visszavonásnak, és ahogy a dolgok most állnak, nem csinál transzparencia-forradalmat a PC-kasszarendszer.
Vágólapra másolva!

A napilap cikke szerint olyan egyszerű kijátszani az online pénztárgépeket, hogy az adóhatóság tulajdonképpen csak akkor számíthat nagy fogásra, ha épp az üzletben razziázik. Amiben viszont semmi újdonság nincs, ott vagyunk, ahol a rendelet és a kivitelezési kudarc előtt. A rendszer azért nem működik, mert a gép és a pénzfiók nincs automatikusan szinkronizálva.

Hagyományosan mi is történik? „A gombokkal számolnak, majd a folyamat záróakkordjaként lenyomott billentyű elindítja a csilingelve kinyíló fiókot”, így a cikk. „De mi van, ha a lényegében felspécizett számológépnek tekinthető pénztárgépnek, és a papír és fémpénz tartására és kezelésére szolgáló kasszadoboznak nem kötelező efféle viszonyban lennie egymással?

Így ugyanis a kassza nyitott, illetve zárt voltát nem köteles rögzíteni a rendszer, ez pedig a NAV által nem regisztrált pénz-, illetve árumozgásokat tesz lehetővé. Azzal ugyanis, hogy a kassza nyitását nem naplózza a NAV, azt sem tudja ellenőrizni, hogy éppen történik-e ki- vagy befizetés, illetve változik-e a készletállomány.”

A további résekért és ellentmondásokért – akadnak – kattintsatok a cikkre.