Nem remél sok jót 2014-re a Nestlé

Nestlé árfolyama (Zürich)
Vágólapra másolva!
Kihívásokkal teli évre számít idén a Nestlé, így az árbevétel növekedése is inkább a pesszimista előrejelzéseknek megfelelően fog alakulni a cég várakozásai szerint. A tavalyi eredmények sem voltak túl fényesek, elsősorban az európai piac további gyengélkedése miatt. 
Vágólapra másolva!
  • A világ legnagyobb élelmiszeripari társasága tavalyhoz hasonlóan kihívásokkal teli évre számít idén, emiatt az árbevétel növekedése a korábban jelzett sáv alján, 5 százalék közelében alakulhat 2014-ben.
  • A tavalyi év sem sikerült túl fényesre, a KitKat csokikat, Nescafé kávékat is gyártó cég árbevétele csupán 4,6 százalékkal bővült tavaly (92,2 milliárd svájci frankra) éves alapon, ami megfelelt az elemzői várakozásoknak. Ez 2009 óta a legalacsonyabb éves növekedésnek felelt meg, és annak köszönhető az előrejelzések teljesítése, hogy nyáron a Nestlé visszavágta a tavalyi évre vonatkozó növekedési prognózisait.
  • A nettó profit 10,02 milliárd svájci frankra esett vissza tavaly a 2012-es 10,61 milliárdos nyereségről. Ez alulmúlta az elemzői várakozásokat, a Reuters által összegyűjtött szakértői konszenzusban 10,69 milliárd svájci frankos profit szerepelt.
  • Az eredményekre többek között az európai piac szenvedése helyez(ett) nyomást, az öreg kontinensen nem számít idén jelentős növekedésre a Nestlé, és tavaly is csupán 0,8 százalékos volt az árbevétel növekedése ezen a piacon. A cég működésének hatékonyságát mutató operatív margin 0,4 százalékponttal, 15 százalékra esett vissza tavaly Európában.
  • Tavaly a feltörekvő piacok hajtották leginkább a Nestlé szekerét, ahol 9,3 százalékkal nőtt a cég árbevétele. Különösen Afrika, a Közel-Kelet és Indonézia volt erős.
  • A hírekre 1,6 százalékot esett a Nestlé árfolyama.
Nestlé árfolyama (Zürich) Forrás: Bloomberg, Investor.hu