Megrázta magát a CIG Pannónia

Vágólapra másolva!
Jóllehet emlékezetesen nehéz 2013-at zárt a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., egyben alapítása óta az első nyereséges évét is. 2012-es eredményénél 2,5 milliárd forinttal több a tavalyi 410 millió forintos profit. Nem elírás.
Vágólapra másolva!

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a tavalyi év utolsó negyedévében 212 millió forint biztosítástechnikai eredményt ért el, így 2013-ban összesen 769 millió forint az éves biztosítástechnikai eredménye. Ez összehasonlítva a 2012-es évvel mintegy 2,605 milliárd forintos javulást jelent. A mérleg szerinti eredmény a negyedik negyedévben 139 millió forint lett, amely szintén hozzájárult a pozitív éves mérleghez, áll a vállalat ma nyilvánosságra hozott, a magyar számviteli szabályok szerint készített tőzsdei tájékoztatójában.

A biztosító bruttó díjbevétele 2013-ban 16,715 milliárd forint, melyből rendszeres díj 15,173 milliárd forint, eseti díj pedig 1,542 milliárd forint volt. A bruttó díjbevétel 26 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2012-ben. Ennek ellenére a vállalat tovább folytatta a szervezeti racionalizálást, tavaly 40 százalékkal csökkentette az igazgatási költségeket a megelőző évhez képest. A társaság tovább árnyalta termékmixét, szolgáltatásait, értékesítési csatornáit, és terjeszkedett is. Az értékesítési csatornák bővítése keretében például több bankkal is együttműködési megállapodást kötött.

A CIG Pannónia Életbiztosító októberben elhatározott 200 millió forint nagyságú tőkeemelését hajtott végre leányvállalatánál, az EMABIT-nál (amelyet idén januárban egy újabb, 250 millió forintos tőkeemelés követett). A biztosító tavaly novemberben 4 százalékot hívott le a Pannónia CIG Alapkezelő Zrt. tulajdonrészéből. Mindemellett további 1 százalékos részesedést megtestesítő részvénycsomagot vásárolt a Pannónia CIG Alapkezelő Zrt.-ben, így immár 46 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. Ezzel egyidejűleg értékesítette a Pannónia Nyugdíjpénztárnak a Pannónia Pénztárszolgáltató Zrt-ben meglévő 20 százalékos részesedését.