Még mindig csak 47 ezer online kasszát kötöttek be a NAV-hoz

Vágólapra másolva!
Érdekességképpen: az átállásnak az eredeti tervek szerint tavaly januárban kellett volna megtörténnie, az első, hivatalosan is megjelent határidő pedig 2013. április 1-je volt.
Vágólapra másolva!

A most aktuális határidő 2014. február 28., de az előzmények ismeretében ezt már aligha veszi bárki is komolyan.

A csere készültségi szintjét jól jelzi, hogy Magyarországon mintegy 400 ezer pénztárgép van forgalomban, a csere ebből körülbelül negyedmilliót érint. A NAV-hoz az eddig bekötött 47 ezer készüléken kívül mintegy 90 ezer megrendelés érkezett.

A különbözet részben abból adódhat, hogy az online pénztárgépekkel kapcsolatos bonyodalmak és a felmerülő költségek több vállalkozást is arra ösztönöztek, hogy inkább egyáltalán ne használjon pénztárgépet, hanem mindenről számlát adjon. A NAV-nak egyébként számukra is van egy meglepetésük: márciustól elvileg ezek a vállalkozások kötelesek hetente, tételesen lejelenteni a kiadott számláikat a NAV felé, ám az ezzel kapcsolatos rendelkezés részletei másfél héttel a hatályba lépés előtt még nem ismertek.

A pénztárgépek cseréjétől a kormány a központi költségvetés ÁFA-bevételeinek mintegy 95 milliárd forintos emelkedését várja.