Könnyítést kaphatnak a görögök

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió akár ötven évre is kiterjesztheti a görögöknek nyújtott mentőhitel lejáratát, ráadásul 50 bázisponttal vághatja vissza a kamatterheket, számol be a Bloomberg meg nem nevezett hivatalos forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A korábban Görögországnak nyújtott mentőhitelek futamidejét meghosszabbítanák 50 évre, és még 50 bázisponttal csökkentenék a hitelkamatot is. A tervet májusban vagy júniusban tárgyalnák meg az európai döntéshozók, nyilatkozták nevük elhallgatását kérő hivatalos források a Bloombergnek.

A tervezet emellett tartalmazna egy újabb 13-15 milliárd eurós mentőcsomagot, mondta el az egyik forrás. Görögország eddig két csomagot kapott 240 milliárd euró összegben, és már korábban is enyhítettek azok feltételein. Az újabb könnyítést abból a 80 milliárd eurós elkülönítésből fedeznék, amit még az első 2010-es mentőcsomagkor különítettek el.

Annyit tehetünk, hogy enyhítünk a görög adósságon, ez az, amit már korábban is tettünk azzal, hogy alacsonyabb kamatot és hosszabb lejáratot alakítottunk ki, mondta el a holland pénzügyminiszter, az európai pénzügyi döntéshozók vezetője, tegnap az RTLZ-nek. Az ilyen intézkedések viszont csak akkor lehetségesek, ha az ország teljesíti a vállalat feltételeket.

Az is nagyot segítene a görögökön, ha az EU statisztikai hivatala megerősítené, hogy az ország kamatfizetések előtti költségvetési egyenlege pluszba lendült 2013-ban. Erre előreláthatólag áprilisban kerülhet sor, és ez jelentheti a rajtjelet ahhoz, hogy tényleg megkapják a könnyítést.