Kezd erőre kapni a hazai dokumentumkezelés

Vágólapra másolva!
A nyomtatók piacát még mindig dominálják a használt berendezések, a nem eredeti kellékanyagok. Mégis egyre több vállalkozás ismeri fel azt, hogy hosszú távon jobban megéri új gépekbe befektetni, mint használt berendezéseket beszerezni kedvező áron: amint belépnek a fenntartási és szervizelési költségek, már az olcsóbb lesz a drága. Az a vállalat tehát, amelyik stratégikusan gondolkozik, új gépekre és technológiára fog költeni. És ilyenből egyre több van.
Vágólapra másolva!

Az IDC 2013-at vizsgáló elemzése szerint tavaly megállt az évek óta tartó visszaesés: mind a színes, mind a fekete-fehér nyomtatókból és multifunkciós berendezésekből egyre többet vásároltak a vállalkozások. Aki pedig új eszközbe fektet, szinte biztosan eredeti kellékanyagot szerez be hozzá tisztázatlan forrásból származó, utántöltött tonerek helyett.

B2B szolgáltatás

Jó hír, hogy az elmúlt esztendőben a kkv-k határozottabban kezdtek nyitni az új technológiák felé. Erre az igényre válaszul a Xerox 2014-ben új, pénzügyi lehetőségekre és igényekre fazonírozható szolgáltatást fejlesztett cégek számára. A szolgáltatás neve Xerox Partner Print Services (XPPS), ha minden jól megy, még februárban bevezetik itthon is. Ezzel a vállalkozások nem csupán kontrollálhatják a kiadásaikat nap mint nap, hanem elérhetik, hogy nagyobb megbízhatósággal álljanak rendelkezésükre a berendezéseik.

2013-ban Magyarországon minden terméktípus eladási adatai lendületet vettek. A teljes lézeres nyomtatók piaca összességében 20 százalékos bővülésnek örvendhetett 2012-höz képest, ami közel 104 ezer eladott berendezést jelent.

Elég nekünk feketében

Az A/4-es szegmensben még mindig több nyomtató fogy, mint multifunkciós berendezés (MFP), és egyértelmű a fekete-fehér gépek dominanciája, ez utóbbiakból tízszer annyi fogy, mint a színes berendezésekből. Ugyanakkor hogy volna rá igény, az abból is látszik, hogy a színes A4 berendezést vásárlók már inkább multifunkciós készüléket vesznek nyomtató helyett. „Ennek az a magyarázata, hogy ma a kisirodai felhasználók is szélesebb körű funkcionalitást várnak a színes dokumentumkezelési eszközeiktől, mint az egyszerű nyomtatás” – hangsúlyozta Udvardi Gábor, a Xerox Magyarország marketing vezetője. Az A/3-as szegmensben a fekete-fehér MFP-k eladásai nőttek meg jobban tavaly, de a színeseket is kezdik keresni. Az A/3 MFP piacon az eladott gépek kétharmada fekete-fehér, főleg belépő, vagy középkategóriás (1-30 lap/perc) típus volt.

Csak a karbantartást végzik el, a doksikat nem látják

Egyre több magyar kis- és középvállalat könnyíti meg a munkáját hálózatos gépekkel és A/3-as multifunkciósokkal. Az elmúlt hét évben mintegy öt milliárd nyomat készül ezeken a készülékeken, ami mutatja, hogy a kisebb cégek is nyitottak a fejlettebb dokumentumkezelési megoldásokra.

Az XPPS szolgáltatás tehermentesíti a kis- és középvállalati ügyfeleket: teljes körűen automatizálja a céges nyomtatók, az MFP-k eszközfelügyeletét. A gépek biztonságos vonalon (128 bites SSL titkosítással) kapcsolódnak a Xerox központjához, ahol napi 24 órában dolgozzák fel a beérkező információkat, és tesznek lépéseket, javítanak, ha kell. Míg a gépek állapota bármikor ellenőrizhető a megfelelő adatok lehívásával, a berendezésen kezelt dokumentumok tartalma továbbra is hozzáférhetetlen marad külső fél – így akár a Xerox munkatársai – számára. A szoftverfrissítések, rutin ellenőrzések megoldhatóak távolról, ugyanakkor a személyesen elvégezhető karbantartást, tonerfeltöltést vagy hibaelhárítást rövid átfutási idővel a Xerox Magyarország területileg illetékes kiemelt partnere végzi el. A szolgáltatás előre kalkulálható, fix havidíjas modellben érhető el, mind a költsége, mind az így elérhető megtakarítás kiszámítható. A rendszer további előnye, hogy vegyes összetételű eszközpark esetében is kiépíthető. A szolgáltatáshoz tehát egyáltalán nem szükséges, hogy a vállalatnál csak Xerox nyomtatók és MFP-k legyenek beállítva.