Vágólapra másolva!
Legkorábban 2017-ben kezdődhet meg a Tesla saját akkumulátorainak gyártása, derült ki a "gigagyárra" vonatkozó tervek bejelentéséből, a projekt ugyanakkor hatalmas lesz.
Vágólapra másolva!

A Tesla terveinek megfelelően 5-6 milliárd dolláros beruházásról lehet szó, amihez megközelítőleg 2 milliárd dollárral járulhat majd hozzá a Tesla. A cég átváltható kötvények kibocsátásából szerezne forrásokat, miután a tegnap bejelentették, hogy 1,6 milliárd dollár értékben bocsátanak ki átváltható kötvényeket, amiből 800 millió dollárnyi papír 2019-ben, míg 800 milliónyi 2021-ben járna le.

Emellett az aláírók 30 napos opcióval rendelkeznek további 120-120 millió dollár vásárlására. Ennél pontosabb részleteket egyelőre azonban nem tett közzé a Tesla, a pontos hígító hatás tehát egyelőre nem nem ismert, ami így kockázatokat jelenthet.

Ahogyan arra már a Morgan Stanley elemzése is felhívta a figyelmet, a gyár nem csak a Tesla saját autói, hanem más gyártók járművei számára is gyárthat akkumulátorokat, amivel pedig meghatározó szereplővé válhat a Tesla ezen a piacon is. Sőt, akár más iparágakat is "megzavarhat" ez a lépés, például az áramszolgáltatókat, ha a lakosság elkezdi használni az akkumulátorokat és napelemeket közműdíjaik csökkentése miatt.

A Tesla a házon belüli gyártással közel 30 százalékkal csökkentheti a Li-ion akkumulátorok költségeit. Ez pedig azért lehet fontos, mert az elektromos autók, így a Tesla S modellek eladási ára is nagyban függ az akkumulátoroktól, tehát ha utóbbi költségei csökkennek, akkor jóval versenyképesebb árakat tud majd elérni a Tesla.

Ráadásul a saját gyártással a termelés sebessége is megnőhet, a Tesla szerint a 2013-ban eladott 35 ezer autóval szemben 2020-ra már 500 ezer autót értékesíthet évente a vállalat. 2020-ban lesz egyébként teljes kapacitáson a "gigagyár", amivel 35 gigawattóra/év kibocsátást érhet el.Ez meghaladná a globális akkumlátorgyártók teljes 2013-as kibocsátását.

A Tesla ugyanakkor bizonyos kérdésekre nem adott választ. Egyrészt a projektben részt vevő egyéb cégeket nem tudjuk megmondani, másrészt pedig azt sem, hogy melyik államban épül végül meg a gigagyár. Utóbbi különösen fontos lehet, mivel számos adókezveményt adhatnak az államok a 6 500 munkahelyet teremtő, igazi Hi-Tech beruházásért.

A gigagyár tervezett kibocsátása pirossal jelölve. Forrás: teslamotors.com

A gigagyárral kapcsolatos hírekre, tovább szárnyalt a Tesla árfolyama, még úgy is, hogy az átváltható kötvények bejelentése, a hígító hatás miatt elvileg kedvezőtlen hírnek számít a jelenlegi részvényeseknek. Piaczárás után 260 dollár felett, 3 százalékos pluszban járt a Tesla Motors.