Vágólapra másolva!
Fővárosi Csatornázási Csalóknak is nevezhetnék magukat azok a szervezett csoportok, amelyek a Fővárosi Csatornázási Művek szakembereinek adják ki magukat. Lakossági bejelentésről szó sincs, hívatlanul becsengetnek – leggyakrabban nyugdíjasokhoz –, dugulást állapítanak meg, majd elkérik a pénzt. A Csatornázási Művek rendőrségi feljelentésre buzdít mindenkit, akit ilyen módon megkárosítottak.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben elszaporodó bejelentések szerint a 2-3 fős, előzetes egyeztetés nélkül érkező, szedett-vedett munkaruhába öltözött csapatok az FCSM-re hivatkozva igyekeznek bejutni az ingatlanokba, hogy ott csatornatisztítási feladatokat végezzenek. Alaposan megzavarhatja a főként nyugdíjas célcsoportot, hogy a munkások többnyire hivatalosan bejegyzett cégek tagjai, és egyébként vállalkozhatnak ingatlanon belüli csatornatisztítási feladatokra. A számlák végül általában 30-40 ezer forintról szólnak, de előfordult az az extrém eset, amikor csaknem 100 ezer forinttal rövidítettek meg valakit.

A Fővárosi Csatornázási Művek hangsúlyozza, hogy saját dolgozóik kizárólag a főváros 5500 kilométeres közcsatornarendszerét üzemeltetik. Az emblémával ellátott, kulturált és egységes ruházatú, arcképes igazolvánnyal rendelkező szakemberek nem házalnak csatornatisztítási ajánlattal, és legfőképpen nem kérhetnek készpénzt.

Az FCSM kéri, ha gyanús emberek rájuk hivatkozva próbálnak pénzt kicsalni, ne írjunk alá megrendelő formanyomtatványt, se más dokumentumot, ellenben jelentsük a rendőrségen. Bizonytalanság vagy gyanú esetén érdeklődni lehet a díjmentesen hívható Központi Ügyeleten: 80-455-000.