Felemás negyedévet zárt a Mol nagytulajdonosa

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásokhoz képest gyengébb negyedévet zárt a Dana Gas az előzetes adatok szerint. A Mol nagytulajdonosa ugyanakkor növelni tudta készpénzállományát, ami a cég likviditása szempontjából fontos. Az is kiderül azonban a negyedéves számokból, hogy nagyjából 789 millió dollárral tartozik még a cégnek Egyiptom és Kurdisztán is. A részvény a tegnapi esést ma is folytatja, 2 százalékot meghaladó mínuszban jár a papír.
Vágólapra másolva!

A hétvégén publikálta az előzetes negyedéves számait a Mol egyik nagybefektetője, a Dana Gas.

A negyedik negyedéves profit 128 millió dirhamot tett ki a konszenzusban szereplő 162 millió dirhammal szemben és a tavalyi 114 millióval szemben.

A Dana Gas 2013-ban 13,4 millió hordónyi szénhidrogént hozott a felszínre Egyiptomban a tavalyi 12 millió hordó után. Irak kurdisztáni régiójában a kitermelés 10 millió kőolajhordó egyenértékes volt 2013-ban pont annyi, mint amennyi 2012-ben volt. Összesen naponta 2013-ban több mint 64 ezer hordó szénhidrogént hoztak a felszínre.

A társaság többek között azzal magyarázta a nettó profit sor gyengébb alakulását, hogy több royaltyt kellett a cégnek fizetnie Egyiptomban és Kurdisztánban pedig csökkent a magas árrésű LPG értékesítés.

Nőtt a cég készpénzállománya

A Mol számára jó hír, hogy a társaság a negyedik negyedév végére 204 millió dollárra tornászta fel a készpénzállományát a tavaly év végi 164 millió dollárról. Negyedéves szinten pedig 10 százalékos javulást tudott elérni a Dana. Sokat segített a Dananak, hogy Egyiptomból 53 millió dolláros törlesztés érkezett decemberben.

Forrás: Dana Gas, Investor.hu

A Dana Gas kintlévőségei még mindig rendkívül magas, nagyjából 789 millió dollárral tartoznak a vállalatnak. Kurdisztánból a cég nem kapott semmi bevételt 2013 júliusa óta, ami miatt egyébként a Crescent Petroleummal egy nemzetközi bírósághoz fordultak.

Forrás: Dana Gas, Investor.hu

A Dana Gas pénzügyi helyzete a Mol számára elsősorban azért fontos, mert a társaság 2013 februárjában egy speciális, gyorsított aukció keretében vált meg nagyjából 1,6 millió darab Mol részvénytől, hogy a likviditásán javítson.

A Dana még mindig nagyjából 1,4 százaléknyi Mol részvénnyel rendelkezik, amelyek az egyik legkönnyebben pénzzé tehető eszköznek számítanak a cégnél, így a pénzügyi helyzet romlása esetén a befektetők újra aggódhatnak a Mol papírok sorsa miatt. Ugyanakkor a negyedéves számok azt mutatják, hogy most ettől nem kell túlságosan megijedniük a Mol tulajdonosoknak.

Forrás: Mol, Investor.hu

A Dana Gas az előzetes negyedéves számok publikálása után eséssel reagált, amit ma is folytat, eddig 2 százalékos mínuszban jár a részvény.