Vágólapra másolva!
828 millió euró, azaz mintegy 250 milliárd forint fejében veszi meg a cseh T-Mobile kisebbségi tulajdonrészét a Deutsche Telekom, ami az elmúlt hónapok tranzakcióihoz képest korántsem számít drágának.
Vágólapra másolva!

Elkelt a cseh T-Mobile kisebbségi részvény csomagja, melyről korábban már mi is beharangoztuk, hogy a Mid Europa Partners kockázati tőketársaság szeretne megválni. A vevő nem más, mint a társaság első számú tulajdonosa, a Deutsche Telekom, amely 828 millió euróért vásárolja meg cseh leányának közel 40 százalékos pakkját.

A tranzakciót hivatalosan ma reggel jelentették be, ugyanakkor pletyka szinten már tegnap is napvilágot látott a hír. A DT közleménye szerint a felek február végéig zárhatják le az ügyletet.

Forrás: Deutsche Telekom, Investor.hu

A Deutsche Telekom 2012-es beszámolója szerint Csehországban 486 millió eurós tisztított EBITDÁ-t termelt a cég. Ha figyelembe vesszük a kisebbségi tulajdonos részesedésének arányát, akkor ezek alapján a DT a 2012-es EBITDA 4,3-szorosa mellett jutott hozzá a pakkhoz. Ez az ár pedig korántsem számít drágának, hiszen a 2012 óta megvalósult felvásárlások az európai telekommunikációs szektorban 5,5-ös medián EBITDA szorzó mellett valósultak meg.

Nem ez a Deutsche Telekom egyetlen komolyabb felvásárlása a régióban az elmúlt hónapokban. A német távközlési cég ugyanis még novemberben vásárolta meg a hazánkban is tevékenykedő GTS-t, ráadásul kilátásba került a Hellenic Telecom 10 százalékos állami pakkjának megvétele is, amellyel 50 százalékra hízna részesedése görög leányában.

Ráadásul a Deutsche Telekom új, januárban kinevezett vezérigazgatójának, Timotheus Hoettgesnek a célja, hogy megerősítse a társaság kelet-európai tevékenységét. A stratégiát és az elmúlt hónapok tranzakciós tevékenységét látva nem zárható ki, hogy más DT-leányok is hasonló sors vár, azaz akár a Magyar Telekom esetében sem zárható ki teljes egészében a felvásárlás gondolata. Igaz, a hazai telekommunikációs vállalat helyzete különbözik a cseh leányáétól, hiszen amíg a T-Mobile CR kisebbségi részvényese már korábban közölte, hogy szeretne megválni pakkjától, addig a Magyar Telekom fennmaradó része a tőzsdén forog.

Deutsche Telekom napi grafikon (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu