Csúnya lett az Erste negyedéve

Vágólapra másolva!
Nem sikerült túl jól az Erste utolsó negyedéve, ugyanis a társaság csak 60 millió eurós nettó profitot ért el 2013-ban, holott az első 9 hónapban összesen 430 milliónál tartott. A cég előzetes számokat közölt kedden, aminek hatására a részvény árfolyama a korábbi emelkedésből mínuszba váltott.
Vágólapra másolva!
  • Nagyjából 60 millió eurós nettó profitot ért el az Erste 2013-ban, ez derül ki a cég előzetese közzétételéből. Az éves jelentés február 28-án lát napvilágot.
  • Ez alapján a társaság negyedik negyedéve igencsak gyatrán sikerült, hiszen az első kilenc hónapban összesen 430 millió eurós eredménynél járt.
  • Azonban a gyenge utolsó negyedév nem éri váratlanul a befektetőket, mivel az osztrák pénzintézet már decemberben figyelmeztetett, hogy az utolsó negyedévben számol el egy 350 millió eurós goodwill leírást. Ez főként román leányához kapcsolódik.
  • A cég szerint az operatív eredmény, a kockázati költségek a vártnak megfelelően alakultak, és a leírás mellett még a kedvezőtlen adóhatások csökkentették a nyereséget.
  • A bank szerint a hitelkockázati mutatók és a tőkehelyzet javult 2013-ban. A nem-teljesítő hitelek aránya stabilizálódott negyedéves alapon, míg a Basel III szerinti tőkemegfelelési mutató értéke is növekedett.
  • A bank tervei szerint fizetnének osztalékot a 2013-as eredményre is, de a végleges előterjesztést csak február 28-án nyújtják be.

A kedvezőtlen, bár részben a vártnak megfelelő hírekre a részvény árfolyama csökkenésbe kezdett napon belül, a korábbi két százalék körüli pluszokból egy százalékos mínuszba csúszott.

Az Erste árfolyama (Bécs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu