Csalódást okozott a Barclays

Barclays árfolyama (London)
Vágólapra másolva!
Csalódást okozott tavalyi eredményének előzetes számaival Nagy-Britannia egyik legnagyobb pénzintézete, a Barclays. A cég adózás előtti profitja csúnyán elvétette a várakozásokat, elsősorban a különböző pereskedési költségek, és a befektetési banki üzletág gyenge teljesítménye miatt. 
Vágólapra másolva!

Noha gyorsjelentését csak holnap fogja közzétenni a Barclays, a főbb számokat már ma nyilvánosságra hozta a brit pénzintézet.

  • Az adózás előtti profit 5,2 milliárd fontra esett vissza tavaly, ami több mint 26 százalékkal alacsonyabb a 2012-es 7,05 milliárd fontos nyereségnél. Ez ráadásul az elemzők által vártnál 5,4 milliárd fontnál is elmarad.
  • Elsősorban a befektetési banki üzletág, a Barclays Capital teljesíthetett gyengén a várakozások szerint.
  • Az eredményekre nagyobb nyomást helyeztek a negyedik negyedévben jelentkező 330 millió fontos pereskedési és kártérítési költségek.
  • A bankkal kapcsolatban épp a hétvégén derült ki, hogy 27 ezer ügyfelének személyes adatait lopták el, hogy azokat különböző befektetési termékek értékesítéséhez használják fel.
  • A hivatalos holnapi jelentés során pontosabb részletek fognak kiderülni a bank tavalyi eredményeiről. Ezen túl az elemzők arra is fókuszálhatnak, hogy a vállalat növeli-e jelenlegi költségcsökkentési programját (melynek keretében 1,7 milliárd fontot kíván megtakarítani 2015 végéig a cég), és mihez kezd a gyengén teljesítő befektetési banki egységgel.
  • A részvény 1,7 százalékos ugrással reagált az előzetes számokra.
Barclays árfolyama (London) Forrás: Bloomberg, Investor.hu