Vágólapra másolva!
Tonnánként 30,09 eurós garantált árat utasított el a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége. A szervezet az Agrana Cukor Kft. és a Magyar Cukor Zrt. vezetőivel tárgyalt, és többek közt az a kifogásuk, hogy a gyártó ígérete ellenére nem kaptak kompenzációt a tavalyi, tonnánként 37 eurós garantált felvásárlási árra. Mi több, a gyártó képviselői kijelentették, hogy semmiféle kiegészítést nem áll módjukban teljesíteni.
Vágólapra másolva!

Kelemen István, a szövetség főtitkára tájékoztatta az MTI-t, a 30,09 eurós ár még a termelés költségeit sem fedezi, a minimális haszon pedig a tonnánkénti 40 eurós árnál kezdődik. A főtitkár szerint elfogadhatatlan, hogy a répaszelet megváltására tonnánként 1, illetve répaszeletre vetítve 4,8 eurót ajánlott a cukorgyár, miközben, ha a termelő meg akarja tartani a répaszeletet, akkor ahhoz tonnánként 25 euróért juthat hozzá. (A répaszelet a cukorgyártás egyik mellékterméke, amelyet préselt, illetve szárított formában szarvasmarhák, sertések, juhok és lovak takarmányozására használnak.)

Az európai Unió elrendelte, hogy a termelőknek és a gyártóknak meg kell osztozniuk a referenciaár és a tényleges ár különbözetén, ám a közlemény szerint a CTOSZ és a gyártó képviselői nem tudtak megállapodni a részletekben. A gyártók a garantált ár mellett felajánlottak egy cukorártól függő prémiumot, amelyet októberig fognak véglegesíteni. A múlt évre vonatkozó kiegészítés elmaradását azzal indokolták, hogy Magyarországon az áfacsalások miatt drasztikusan csökkent a cukor ára.

A szövetségnek 223 tagja van – egyéni gazdálkodók, szövetkezetek, kft.-k és zrt.-k –, akik az idén 19 500 hektárnyi területen termelnek cukorrépát. A közlemény szerint a napokban 1600 hektárra kötöttek szerződést a verőcei cukorgyárral tonnánként 41 euróra. Az eszéki gyárral 2500 hektárról tárgyalnak, a fennmaradó területen termesztett répa ügyében a kaposvári gyárral egyezkednek. Az MTI megkereste a Magyar Cukor Zrt.-t. A társaság megerősítette a garantált árról és az októberi ajánlatról elhangzottakat, emellett közölte, hogy hajlandó a répatermelés után fizetendő állami támogatás meghitelezésére is, amennyiben az erről szóló jogszabály ismert. Álláspontjuk szerint a cukorrépaszelet nem a termelők tulajdona. A vonatkozó EU-s jogszabályok alapján a cukorgyár a répaszelet feldolgozottsága függvényében többféle ellentételezést nyújthat, közölték, hozzátéve: a répaszelet általuk kínált megváltási díja teljes mértékben megfelel az uniós szabályoknak.