Begyorsult Európa

Vágólapra másolva!
Folytatódik az eurózóna gazdaságának javulása, mivel az Eurostat délelőtt közzétett GDP-adatai szerint tovább gyorsult a gazdasági növekedés a régióban. Ez elsősorban a két legnagyobb tagállam, Németország és Franciaország lendületbe jövetelének köszönhető.
Vágólapra másolva!
  • Tovább folytatódott az eurózóna gazdaságának talpra állása. A tavalyi negyedik negyedévben 0,3 százalékos volt a gazdasági növekedés a zónában negyedéves alapon, ami meghaladta az elemzők által várt 0,2 százalékos értéket. Az előző év azonos időszakához képest pedig fél százalékos volt a GDP növekedése (várt: 0,4%).
  • Ez arról árulkodott, hogy begyorsult az eurózóna gazdaságának javulása, mivel a harmadik negyedévben még csak 0,1 százalékos volt a növekedés negyedéves alapon, éves alapon pedig 0,3 százalékos visszaesés mutatkozott akkor.
  • A tavalyi egész évet nézve viszont még 0,4 százalékos volt az eurózóna gazdaságának zsugorodása. Az Európai Bizottság várakozásai szerint idén már 1,1 százalékkal volt bővülni a gazdaság.
  • A tavalyi negyedik negyedévben kifejezettenerős volt a német gazdaság, mely 1,4 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Franciaország 0,8 százalékos éves növekedése is optimizmusra ad okot, az olasz gazdaság viszont 0,8 százalékkal visszaesett az időszak során.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A reggeli eredményekre az euró kezdetben erősödni kezdett, és 1,37 fölé szaladt fel a dollárral szembeni jegyzése. Az azt követő korrekciót viszont megakasztotta a 11 órakor publikált eurózónás GDP-adat, melyre újra erősödésnek indult az euró, és ismét megközelítette az 1,37-es szintet.

EURUSD rövid távú grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu