Beengedik Indiába a behemótot

Vágólapra másolva!
Feloldották az indiai hatóságok az Airbus A380-as szuperjumbójára vonatkozó berepülési tilalmat január végén, így a német Lufthansa és az Abu Dhabi székhelyű Emirates hamarosan elkezdheti a gépek használatát az országban.
Vágólapra másolva!
  • Január végéig nem engedték az Airbus legnagyobb gépének berepülését Indiába a hatóságok, mivel korábban azt feltételezték, hogy az versenyhátrányba hozná a helyi légitársaságokat, írja a MarketWatch. Az Airbus A380-as egyébként a világ legnagyobb gépe, és összesen akár 853 utast is tud szállítani.
  • A Lufthansa és az Emirates (a két legnagyobb Airbus A380-as flottával rendelkező társaság) korábban többször lobbizott azért, hogy az indiai kormány oldja fel az A380-asokra vonatkozó tilalmat, hogy a nagy forgalmat lebonyolító (Indiából és Indiába irányuló) tengerentúli járatokon azokkal operálhassanak.
  • A cégek azzal érveltek, hogy a nagy gépek oldanák a túlzsúfoltságot a reptereken, és lehetővé tenné, hogy azok csökkentsék költségeiket. És persze az ő hatékonyságuk is javulna, ha egy géppel több utast tudnának egyszerre repültetni.
  • Az új határozat négy nagy reptérnek engedélyezné az A380-asok fogadását. (Új-Delhi, Mumbai, Bangalore és Hyderabad)
  • Az Emirates (44 darab A380-asa van) heti 185 járatot üzemeltet 10 indiai reptéren, míg a Lufthansa (10 darab A380-asa van) heti 64 járatot indít öt indiai városba.

Az Airbus részvények fél százalék körüli mínuszban járnak a hétfői kereskedésben, míg a Lufthansa papírok 0,8 százalékkal emelkednek.

Az Airbus árfolyama (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu
A Lufthansa árfolyama (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu