A tőzsde könnyebb, mint a golf

Vágólapra másolva!
Sokan azt gondolják, a tőzsdén csak a jól informáltak, és a tapasztaltak lehetnek sikeresek. Ez azonban nem így van, a tőzsde nem olyan, mint például a golf. Miért?
Vágólapra másolva!

Ha azt gondoljuk, a tőzsdén a profik mindig nyernek, akkor nézzünk rá erre az ábrára!

A profi befektetők is simán alulteljesíthetik a piacokat. Akár éveken keresztül.. Forrás: eVestment Alliance, Towers Watson

Az ábra lényegében azt mutatja, hogy egy nagyobb informáltsággal bíró profi befektető is 19 százalékos valószínűséggel elmaradhat a piaci teljesítménytől, akár három éves átlagban is. Miközben ennek valószínűsége nagyobb a kevésbé jól informált befektetők esetében, ott is van 43 százalék esély a felülteljesítésre. Rövid időtávon tehát szinte bármi megtörténhet, mi is nyerhetünk, simán legyőzhetjük a piacot.

A tőzsde ugyanis nem olyan, mint a golf, írja a BusinessInsider. A golfozásban a tapasztalat, vagy éppen az ütők minősége rendkívül sokat számít, ám a tőzsdén ennél jóval nagyobb szerepe van a véletlennek is. No persze annyira azért nem nagy, mint a tömegpszichológiának, vagy éppen a cégek pénzügyi teljesítményének, de időről-időre előfordulnak olyan időszakok (akár 2-3 év is), amikor még a legjobbak is csak szenvednek. Sőt, olyan időszakok is, amikor az amatőr, kezdő befektetők simán elverhetik a profikat. Nem csak néhány hétig, hanem hónapokon, sőt éveken keresztül is. A jövőt ugyanis senki sem látja előre, ez pedig a tőzsde egyik legnagyobb alapigazsága.

Ha pedig jobban belegondolunk, és elfogadjuk ezt az igazságot akkor gyorsan beláthatjuk, hogy a jövőbeli hozamokat sem tudjuk bebiztosítani magunknak pusztán jobb információkkal. Fontos képben lenni a világ eseményeivel, de pusztán ettől még nem leszünk mindenkor sikeres befektetők.

Persze igazán hosszútávon azért az informáltságnak komoly szerepe van, nélkülözhetetlen, hogy képben legyünk a piacokkal, és cégekkel, amennyiben a befektetésre nem csak pár éves "szórakozásként", hanem egy egész életen át tartó tanulási, önfejlesztési, és persze vagyongyarapítási tevékenységként tekintünk. Hosszátávon ugyanis ettől, és persze saját hozzáállásunktól függ majd tőzsdei teljesítményünk. Igen, ez utóbbinak az önfegyelem és a sokszor említett kockázatkezelés is szerves része.