A pénzintézetek újra koncentrálhatnak a növekedésre

Vágólapra másolva!
1,6 százalékkal nőhet a bankok üzleti hitelkihelyezése a valutaunióban 2014-ben, ezáltal könnyebben juthatnak hitelhez a vállalatok idén az eurózónában. Idén csökkenhet a nem-teljesítő hitelek tavaly kulmináló aránya is – mutat rá az EY legfrissebb gyorsjelentése. <!--[endif]-->
Vágólapra másolva!

Seregdy Tamás, az EY Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások üzletágának igazgatója szerint az eurózóna bankszektorának kilátásai annak ellenére is pozitívak, hogy a korábbi előrejelzésekhez képest például lassabb ütemben bővül majd a hitelezés az idei évben. „A pénzintézeteknek egyelőre továbbra is a kockázatmenedzsmentre, a hatékonyságnövelésre és a szabályozási környezet változásaihoz való alkalmazkodásra kell a legnagyobb hangsúlyt fektetniük. A gazdasági növekedés, az üzleti bizalom erősödése, valamint a javuló banki mérlegek azonban egyre inkább lehetőséget adnak majd a pénzintézeteknek arra, hogy újra a növekedésre koncentráljanak” – mondta.
Az EY előrejelzése szerint nőhet a vállalati hitelek aránya az eurózónában idén 1,6 százalékkal, a fogyasztói hitelek aránya 1,2 százalékkal bővülhet. A tavalyi 8 százalékos csúcs után 2014-ben minimálisan, 7,6 százalékra csökkenhet a nem-teljesítő hitelek aránya a valutaunióban. A következő években további visszafogott csökkenésre lehet készülni, 2017-re 5,3 százalékra mérséklődik majd arányuk.

Az elmúlt években folyamatosan konszolidálódott a bankok mérlege, a 2013-as 5 százalékos csökkenés után idén már lassú bővülésre lehet számítani. 2014-ben így 0,6 százalékkal, 2015-ben 2,9 százalékkal nőhet a bankok vagyona az eurózónában – mutat rá az EY gyorsjelentése.