A kávébiznisz felé nyit a Coca-Cola

Green Mountain Coffee Roasters napi grafikon (Nasdaq)
Vágólapra másolva!
45 százalékot pattant az amerikai Green Mountain Coffee árfolyama, miután a Coca-Cola bejelentette, hogy 10 százalékos részesedést vásárol a kávéfőzőket is gyártó cégben.
Vágólapra másolva!
  • 10 százalékos részesedést vásárol a Coca-Cola a többek között kávégépeket és kapszulákat gyártó Green Mountain Coffee Roastersben, amely mintegy 1,25 milliárd dollárjába fog kerülni a világ legnagyobb üdítőital-gyártójának.
  • Elemzői vélemények szerint a lépés illeszkedik a Coca-Cola stratégiájába, ami a komoly potenciállal bíró akvizíciókat részesíti előnyben, márpedig a Green Mountain brandje ide sorolható.
  • Ráadásul, ha az üdítőital-gyártó nem telne be ennyivel, akkor a megállapodás értelmében 36 hónapon belül lehetősége nyílik 16 százalékra növelni részesedését.
  • A 16,7 millió újonnan kibocsátandó részvényhez darabonként 74,98 dolláros áron jut hozzá a Coca-Cola, ami az elmúlt 50 kereskedési nap forgalommal súlyozott átlagárával egyezik meg a közlemény szerint. Azonban ez az ár mintegy 7 százalékkal alulmúlja a tegnapi záróárfolyamot.
  • Ennek ellenére a bejelentésre jókorát húztak a Green Mountain árfolyamán a piaczárás utáni kereskedésben, a befektetők optimizmusa pedig azóta mit sem változott. Ezt jól mutatja, hogy 45 százalékos pluszban készül indítani a mai kereskedést a részvény, ráadásul a 117 dollár feletti árfolyam történelmi csúcsnak számítana.
Green Mountain Coffee Roasters napi grafikon (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu