Trendforduló állt be a turizmusban

Vágólapra másolva!
Mint azt tegnap az Üzletrész is megírta, remek évet zártak tavaly a belföldi szálláshelyek. A szakemberek kiemelték, hogy világszerte egyre több turista kíváncsi Magyarországra, és, nem pedig de, mi, magyarok is többet utazunk itthon, mint az elmúlt években.
Vágólapra másolva!

Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a pozitív spirál annak köszönhető, hogy Magyarország „vendégszerető, jó programokat, és jó szolgáltatásokat kínáló, gyönyörű ország”: a vendégforgalom- 5, a szállásdíj-bevételek 10 százalékkal emelkedtek, ebből pedig az átlagárak emelkedése következik, amivel az ágazatban dolgozó vállalkozások versenyképessége tovább erősödhet. Elmondta, hogy a növekedés hátterében fejlesztések állnak, illetve a SZÉP-kártya: másfélszer annyian fizettek vele, mint 2012-ben, és 68 milliárd forint értékben. A kártya a bevezetése óta 111 milliárd forinttal segítette a hazai turizmust és vendéglátást. Jelenleg azonban 28 milliárd forint fel nem használt összeg parkol a kártyákon, ebből 4,7 milliárd forintot idén májusig fel kell használni.

Horváth Viktória hangsúlyozta, hogy a GDP-hez az ágazat közel 9 százalékkal, a munkahelyteremtéshez pedig több mint 10 százalékkal járul hozzá. „A turizmussal munkahelyet teremteni az ország bármelyik pontján lehet, az ágazat sokféle képesítésű dolgozót tud foglalkoztatni.”

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese tájékoztatott, 2011 óta egyre több turista választja célpontul Magyarországot. Bár több mint 11 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak 2013-ban, a legfontosabb küldő piacok vegyesen alakulnak: Ausztria és Németország kissé visszaesett, ám az orosz vendégek száma 20 százalék feletti mértékben nőtt.

Horváth Gergely a turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság adataira hivatkozott: 3,2 százalékkal többen foglaltak szobát magyar szálláshelyen, az egy kiadható szobára jutó bevétel 5 százalékkal nőtt, meghaladta a 40 eurót, ezzel az ország Európa középmezőnyében helyezkedik el. A turizmus devizaegyenlege az első háromnegyed évben 1,845 milliárd euró volt, 7,7 százalékkal több a bázisnál.