Magára talált a forint

Vágólapra másolva!
Nem volt megállás, reggel tovább gyötörték a forintot, aztán a déli órákat követően éles fordulat bontakozott ki. Az árfolyam az újabb, kétéves lokális mélypont beállítása után a tegnapi zárószintekig erősödött vissza, ami annyit tesz, hogy jelenleg is a 309 forint/eurós szinteknél tartózkodik. 
Vágólapra másolva!

15:04

Úgy tűnik határozottabb fordulat tudott kibontakozni a forint piacán, így miután a Societe Generale már a 330-as szintekkel kezdett riogatni, végre megérkeztek a vevők. Ez annyit jelent, hogy a mai gyengülést sikerült leradírozni, persze a 309 forint/eurós szint még így sem fest túl szépen.

A forint napon belüli árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

12:17

Úgy tűnik, múlik a feszültség a forint piacán (és egyelőre nem rugaszkodunk el 313 forint/euróig a technikai formáció alapján), hiszen az árfolyam a 311-es szintig tudott visszaerősödni annak ellenére is, hogy az egy éves diszkontkincstárjegy aukción igen nagy hozamemelkedést lehetett látni. A nemzetközi piacokon is volt délelőtt egy hangulat javulás, talán részben ennek köszönhető a forint piacán látható erősödés.

A forint napon belüli árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

10:57

Újabb lokális mélypont született a forint piacán, az árfolyam már 312,4 forint/eurónál jár. Technikailag egy érdekes alakzatból léphet ki az árfolyam, a grafikonon napon belül egy emelkedő háromszög képe rajzolódik ki. Ezalapján akár 313,5 forint/euróig is lendítheti az árfolyamot a mostani kitörés.

A forint napon belüli árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

09:11

Nem szűnik a forintra nehezedő eladói nyomás, persze igazából nincs is nagyon mi megállítsa ezt a kedvezőtlen trendet. A Fed tegnap tovább csökkentette az eszközvásárlások mértékét, ami csak tovább fűti a feltörekvő piaci problémákat, eközben a magyar gazdaságpolitikai vezetők nyilatkozatai sem olyanok, amik hűteni próbálnák a kedélyeket.

Valóban nem vagyunk Törökország, de a forint nagy mélyrepülésének megállításához pusztán egy ilyen kijelentés már úgy tűnik nem elég. Pláne úgy, hogy közben még mindig a kamatcsökkentés előtt álló térről beszélünk, holott egyre világosabbak a világban azok a kibontakozóban levő trendek, amik ezzel homlokegyenest más irányba mennek. A fejlett hozamok az elmúlt egy évben már sokat emelkedtek, és most úgy tűnik ehhez a feltörekvő országoknak is elkerülhetetlen módon csatlakozni kell.

A rekordmélységbe vágott magyar alapkamat, valamint a világban zajló kockázatkerülő üzemmód a feltörekvő piaci tőkekivonással megspékelve tehát a forintot is sérülékennyé teszi, ezért a méretes napok óta tartó gyengülés. Az csak hab a tortán, hogy technikailag fontos ellenállásokat tört át az árfolyam, így egészen a 317-es magasságokig nyílt meg egy "üres" tér az árfolyam előtt. Egy ilyen kép számos forint ellen spekuláló érdeklődőt csalogathat a piacra.

A forint napos grafikonja Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Fed tegnapi döntése az eszközvásárlások további csökkentéséről, vagy a gyenge reggeli kínai feldogozóipari adat egyaránt rontják a forint esélyeit. Eközben Rogán Antal arról beszélt tegnap, hogy a forintpiaci mozgások a szokásosnak mondható januári ingadozások sorába illeszkedik, Pleschinger Gyula monetáris tanácstag szerint pedig a jó gazdasági fundamentumok miatt lefele való korrekció jöhet a következő napokban. Ehhez képest úgy tűnik, a piac inkább tovább teszteli az MNB ingerküszöbét.

A forint árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Nem is akárhogyan, hiszen a forint év eleje óta hasonlóan gyászos teljesítményt mutat az euróval szemben, mint a világsajtóban folyamatosan címlapon levő török fizetőeszköz, a líra. Sajnos a szorosabban vett régiós versenytársainkhoz, vagyis a csehekhez és lengyelekhez képest szemmel látható a forint lemaradása.

Forrás: Investor.hu

Értelemszerűen nem csak az euróhoz képest gyengül a forint, hanem például a dollárral szemben is nagyon gyenge képet fest. A heti grafikon alapján egyébként egy csökkenő trendvonalhoz érkeztünk (igaz,egy nem kereskedett devizapárnál a technikai elemzés használata sem elegáns lépés), és látható az is, hogy az utóbbi hetek milyen nagy ugrást eredményeztek a grafikonon.

A forint dollárral szembeni árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A devizahiteles családok számára persze talán még ennél is húsbavágóbb kérdés a forint svájci frankkal szembeni mozgása, ami szintén új, másfél éves lokális mélypontot jelent. Az sem túl biztató, hogy egyre közelebb kerül az árfolyama a 2011-es történelmi mélyponthoz.

A forint svájci frankkal szembeni mozgása Forrás: Bloomberg, Investor.hu