Tavaly novemberig 3,3 százalékkal nőtt a fizetések vásárlóereje

Vágólapra másolva!
Ez is a rezsicsökkentéssel alacsonyan tartott infláció hatása.
Vágólapra másolva!

Tavaly novemberben – éves összehasonlításban - 4,8 százalékkal nőttek a reálkeresetek. Január és november között a bruttó átlagkeresetek 3,8 százalékkal, a nettó átlagkeresetek pedig 5,3 százalékkal növekedtek. A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatója szerint a rezsicsökkentésnek is köszönhető alacsony, 1,9 százalékos infláció mellett így az év 11 hónapjában 3,3 százalékos volt a reálbér-növekedés.

A 2013. január–novemberi időszakban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 229 ezer 700 forint volt. A versenyszférában foglalkoztatottak átlagosan 240 ezer 400, míg a közszférában dolgozók – a közfoglalkoztatottakat nem számítva – 227 ezer 200 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 76 ezer 900 forint volt.

A versenyszférában a nettó keresetek 5,5 százalékkal, a közszférában – a közfoglalkoztatottak nélkül – 7,1 százalékkal növekedtek az év első tizenegy hónapjában. A reálbérek mindkét szektorban tovább emelkedtek, nemzetgazdasági szinten pedig 3,3 százalékos reálbér-növekedés jellemzi a 2013. január-novemberi időszakot.

A 2012 november és 2013 november közötti adat a 0,9 százalékos éves infláció hatására 4,8 százalékos reálkereset növekedést mutat.

A nemzetgazdasági minisztérium közleménye szerint a munkahelyek számának növekedése és a reálkeresetek emelkedése kedvezően hat a lakosság jövedelmi helyzetének stabilizálására, ezen kívül hozzájárul a belső fogyasztási kereslet növekedéséhez is.