Vágólapra másolva!
Éves szinten több mint 500 millió forintos árbevételt biztosító üzletet kötött a Rába a német Kirchoff Group társasággal - tette közzé a Rába a BÉT honlapján. Nem kis összegről van szó, bár az árfolyam lendületes emelkedését pusztán ez a hír önmagában nem fogja katalizálni. Sokat segíthet viszont újabb értékes megrendelések elnyeréséhez. 
Vágólapra másolva!
  • A Rába a megállapodás értelmében 600 ezer nyugat-európai személyautóhoz szállíthat présalkatrészeket, mely éves szinten több mint 500 millió forintos árbevételt biztosít a vállalatnak.
  • Az összeg viszonylag jelentősnek számít a Rába 2012-es 42 milliárd forintos, és a tavalyi várhatóan 47 milliárd forintos árbevételéhez képest.
  • A Rába öt évre szóló, tehát hosszú távú szerződést kötött a német céggel, mellyel 2011-ben indultak az előkészítő tárgyalások.
  • A magyar járműgyártó már tavaly megkezdte az alkatrészek leszállítását, azonban az üzlet felfutása idénre várható.
  • A Rába emiatt stratégiai jelentőségűnek nevezte a nemrég megkötött megállapodást. A magyar vállalat annak köszönhetően újabb fontos beszállítói pozíciókat szerzett a nyugat-európai autópiacon.

A bejelentés nem elhanyagolhatatlan a Rába számára, hiszen az alkatrész üzletágban a bevételt éves szinten nagyjából 4,3 százalékkal növelheti. Mivel a Rába tevékenységei közül a legnagyobb bevételt a futóműgyártás adja, a most bejelentett megállapodás a cég összbevételének már csupán 1,1 százalékát adja.

Forrás: Investor.hu

A bejelentésben az elsőszámú pozitív üzenet tehát sokkal inkább az, hogy egy újabb olyan nyugati partnert tudott bevonni a vállalat, aki elsimeri a cég termékeinek minőségét. Valószínű a további üzletszerzésben is sokat jelenthet a partnerlista ilyen módon való bővülése.

Rába árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu