Rókával szennyezett szamárhúst árultak Kínában

Vágólapra másolva!
Levették a Wal-Mart kínai áruházaiban árusított szamárhús termékeket a polcokról, miután az élelmiszer felügyelet rókahús nyomaira bukkant azokban.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Wal-Mart újabb botrányba keveredett Kínában, ugyanis néhány üzletében árusított szamárhús termékében róka DNS nyomaira bukkantak. A terméket azonnal levették a polcokról, és az amerikai cég bejelentette, hogy visszatéríti a vásárlóknak a kifizetett összeget.

A Wal-Mart elnézést kért a fogyasztóktól, és felállított egy vizsgáló csapatot, hogy járjon utána az ügynek, és jogi lépéseket is tegyen a termék beszállítójával kapcsolatban. A szamárhús népszerű csemegének számít Kína egyes területein, habár csak egy nagyon kis részét teszi ki a teljes húsfogyasztásnak. 2011-ben 2,4 millió darab szamarat vágtak húsáért, írja a CNBC.

Az ügy csorbát ejthet a Wal-Mart kínai hírnevén, ami azért lenne komoly fájdalom a cégnek, mivel Kína élelmiszerpiaca nagyjából ezer milliárd dolláros, ráadásul 2016-ra az 1500 milliárd dollárra is növekedhet, az Institute of Grocery Distribution szerint.

A vagyonos vásárlók elveszthetik a bizalmat a Wal-Martban, amelynek piaci részesedése már így is folyamatosan csökkent (7,5 százalékról 5,2 százalékra) a világ legnépesebb országában az elmúlt három évben, mondta el a China Market Research Group elemzője a CNBC-nek.

Az amerikai kiskereskedelmi láncnak egyébként igen hányattatott sorsa van Kínában. 2011-ben a hatóságok ugyanis 1,6 millió dollárra bírságolták a céget a francia Carreourral együtt a termékárak manipulásának vádja miatt. Ugynabban az évben pedig még egy büntetést kapott a Wal-Mart, mivel lejárt szavatosságú kacsát árultak néhány üzletében.

A Wal-Mart árfolyama (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu