Vágólapra másolva!
Két hónappal ezelőtt, 2013. november 26-án véleményezte pozitívan az Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága (CHMP) az Esmya 5 milligramm nevű Richter készítményt. A tabletta csaknem két éve az EU valamennyi tagállamában forgalmazható, a jelenlegi döntés pedig a kiterjesztett indikációra szól, azaz legfeljebb két, egyenként három hónapos cikluson keresztül történő alkalmazásra.
Vágólapra másolva!

Mindezt a Budapesti Értéktőzsde honlapján jelentette be a Richter Gedeon Nyrt. A tabletta először 2012. február 23-án kapott engedélyt fogamzóképes korú felnőtt nőknél kialakult méhmióma enyhébb és súlyosabb tüneteinek műtét előtti kezelésére. A kezelés időtartama eredetileg három hónapra korlátozódott. A jelenlegi forgalomba hozatali engedély újabb, három hónapos kezelési időszakra szól.

A Richter közleményében ismertette: a miómák a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú daganatok, amelyek a fogamzóképes korú nők mintegy 20-25 százalékát érintik. A betegség gyakori, és többségében 35-40 év felett alakul ki. Ha már panaszt okoz, azok nagyon zavaróak. Az EU-ban évente körülbelül 300 000 esetben indokolt miómánál sebészeti beavatkozás, ezek közül megközelítőleg 230 000 a méh eltávolításával jár.