Vágólapra másolva!
Európai társaihoz hasonlóan emelkedésre képes a BUX, melyet elsősorban a Richter és az OTP segít eddig. A forint viszont nem tér magához, és már 301-nél mozog az euróval szembeni árfolyama. 
Vágólapra másolva!

Továbbra is kis pluszban található a BUX, mely 0,4 százalékot emelkedett eddig. Ezzel a középmezőnyben foglal helyet a régiós társaival zajló versenyben.

A régiós részvényindexek közül messze felülteljesítőnek számít az osztrák ATX, mely 1,4 százalékot menetelt. Ez elsősorban a Raiffeisen és az Erste megugrásának köszönhető, előbbi 2,7 százalékos emelkedés után egyhavi csúcsra került, utóbbi pedig 3,1 százalékot drágult. A Raiffeisen ma dönt a magyar leányának sorsáról, az Erste pedig tegnap cáfolta a Magyarországról való kivonulásáról szóló pletykákat.

A hazai főbb papírok közül a Richter és az OTP teljesít a legjobban, a gyógyszerpapír 1,3 százalékot, a bankpapír 1,2 százalékot menetelt. A Mol viszont 0,8 százalékot esett, a Magyar Telekom stagnál. A kis papírok közül a CIG Pannónia is stagnál.

A forint tovább gyengélkedik, és már a 301-es szint fölött is megfordult az euróval szemben. A dollár/forint jegyzése 220,7-nél, a svájci franké 243,3-nál található. A hazai devizán a sikeres ÁKK aukció sem tud segíteni.

Európában jó a hangulat, a részvényindexek lendületbe jöttek délelőtt, és például a spanyol IBEX már 1,6 százalékos pluszt szedett össze.

A délelőtt közzétett makroadatok nagyjából a vártnak megfelelően alakultak, az eurózónában 1,2 százalékos volt a termelői árak csökkenése éves alapon novemberben, a fogyasztói árak pedig 0,8 százalékkal növekedtek decemberben. Ez felerősíthette a deflációs félelmeket az eurózónában, és újra előtérbe kerülhettek azok a spekulálások, hogy az EKB tovább lazíthat monetáris politikáján (akár már a heti ülésen is).

A vállalati részvények közül a Debenhams 1,4 százalékot esett, miután az HSBC felülsúlyozásról semlegesre rontotta a rájuk vonatkozó ajánlását.

Amerikában is emelkedés kezdődhet nyitáskor, a határidős indexek alapján 0,4 százalékos pluszban indulhat a nap.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

EURHUF rövid távú grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu