Régen hittek ennyire az aranyban

Vágólapra másolva!
A tavalyi, 30 éve nem látott aranyáresés után egyre optimistábbak lettek az elemzők az arannyal kapcsolatban. A sok rossz hír után némi felüdülés jöhet az arany piacán.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg által megkérdezett elemzők közül 15-en vannak olyanok, akik az arany emelkedésébeén bíznak ezen a héten, ketten esést várnak, míg egyikük semleges ajánlást fogalmazott meg az arannyal kapcsolatban.

Az elemzők körében nagyjából egy éve nem volt ennyire nagy az emelkedésben hívők aránya. Azok után lettek optimistábbak a szakemberek, hogy az arany egy 13 éves növekedést szakított meg 2013-ban, ráadásul az elmúlt 30 év legnagyobb esését hozta össze.

A 2011-es történelm csúcs óta 36 százalékot veszített értékéből az arany, ráadásul a befektetők óriási lendülettel vették ki pénzüket a legnagyobb tőzsdén kereskedett alapból, de nemcsak ebből, hanem a többiből is.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A határidős és opciós piacon a nettó pozícionáltság olyan szinten van, mint 2013 nyarán. Akkor a szélsőséges pozíciók segítettek egy kisebb felpattanásban.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A 2014-es évet mindenesetre nagyon jól kezdte az arany, 1200 dollárról 1240 dollár fölé emelkedett néhány nap leforgása alatt. Ez eddig 3 százalékot meghaladó növekedést jelent.

Forrás: Bloomberg

Nem szabad azonban elfelejteniük az arany piacon kereskedőknek, hogy a héten az USA-ból munkaerőpiaci adatok érkeznek, amelyek nagyobb mozgásokat is okozhatnak.