Pofozzák a 4-es metró gyártóját

Alstom árfolyama (Párizs)
Vágólapra másolva!
Egy éven belül másodszor rontott az eredményességének javítására irányuló célkitűzésein a magyar négyes metrókat is szállító Alstom. A kedvezőtlen híreket nem is vette be "befektetők gyomra", így a cég részvényei tetemes mínuszt szedtek össze.
Vágólapra másolva!
  • Az Alstom üzemi eredményhányada (ami azt mutatja, hogy a cég árbevételének hány százalékát teszi ki az üzemi eredménye) 7 százalékon stagnálhat a márciussal végződő pénzügyi évben, a következő évben pedig kissé csökkenhet.
  • Ez nagyobb meglepetést jelent, mivel az Alstom korábban még arra számított, hogy az aktuális pénzügyi évének végére 7,2 százalékra javul az operatív eredményhányad, és a következő egy-két évben 8 százalékra emelkedik.
  • Az eredményesség várható romlásának oka, hogy a cég egyes termékei iránt csökkenő kereslet miatt csökkenteni kénytelenek áraikon, ami nyomás alá helyezi a profitokat is. Az Alstom leginkább a gáz- és szélturbinák üzletágának gyengébb teljesítménye miatt szenved.
  • Ráadásul az idei második félévben negatív lehet a társaság szabad pénzáramlása a várt megrendelések csúszása miatt.
  • Az Alstom pozitív híreket is közölt, a legutóbbi negyedéves megrendeléseik 11 százalékkal, 5,62 milliárd euróra emelkedtek, ami felülmúlta az elemzők által várt 5,15 milliárd eurót. Ugyanakkor az árbevétele 4,8 milliárd euróra esett vissza, miközben a szakértők 5,06 milliárd euróra számítottak.
  • A kedvezőtlen hírekre már 12,2 százalékot zuhant az Alstom árfolyama.
Alstom árfolyama (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu