Óvatosságra int a Philips vezére

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásokat felülmúló negyedévről számolt be a legnagyobb világítástechnikai cégeként is ismert Philips. Ez azonban mind kevésnek bizonyul a mai optimista piaci hangulatban, miután a jövőt illetően óvatosságra intett mindenkit a társaság vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!
  • Jól muzsikált a negyedik negyedévben a holland Philips elektronikai társaság, amely éves alapon 20 százalékos tisztított EBITA növekedésről számolt be. Ráadásul a 915 millió eurós amortizáció előtti üzemi eredmény felülmúlta a Bloomberg elemzői konszenzusát, ami 874 milliós eredménnyel számolt.
  • A költségmegtakarítási programmal is jól áll a cég. A korábban megfogalmazott elemzői várakozásokkal összhangban sikerült túlteljesíteni a 2013 végéig várt 900 millió eurós lefaragást. A végső megtakarítás 1066 millió euró volt. 2015 végéig pedig további közel 450 milliót spórolhat meg a Philips a jelenlegi tervek szerint.
Forrás: Philips, Investor.hu
  • 2013 egészét tekintve 10,5 százalékos EBITA margint ért el a Philips, ami a menedzsment által megcélzott 10-12 százalékos sávban található.
  • Három év után újabb osztalékemelést javasol a menedzsment, a részvényenkénti 80 centes kifizetést azonban még a május 1-jei közgyűlésnek is el kell majd fogadnia.
  • Hiába a jó gyorsjelentésnek az árfolyam kora délután már 3 százalékos csökkenést mutat. Ebben pedig szerepe lehet a vazérigazgatónak is, aki az elemzői tájékoztatón elmondta, hogy a jövővel kapcsolatban egyelőre még igen óvatosak. Egyelőre a rövid távú kilátások nem túl rózsásak Frans van Houten elmondása szerint.
Philips napi grafikon (Amszterdam) Forrás: Bloomberg, Investor.hu