Összeroppannak-e a piacok?

Vágólapra másolva!
Vajon az elmúlt pár napban megindult tőzsdei korrekció már az, amit a piaci szereplők közül többen is vártak? Az alábbi cikkben a világhírű pénzügyi professzor, Aswath Damodaran segítségével megpróbálunk támpontot adni ennek eldöntésére.
Vágólapra másolva!

Most akkor merre tovább?

Az amerikai részvénypiacon látott tavalyi kiváló év után sokakat foglalkoztat, hogy meddig tarthat még a tőzsdék szárnyalása. Ahogyan az lenni szokott egyre több felől lehet hallani, hogy már ideje lenne egy korrekciónak, hiszen különböző értékeltségi mutatók alapján már túlárazottak a részvények. A múlt hét második felében induló eladói hullám ennek a korrigálásnak a kezdete is lehet.

Az S&P 500 értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Aswath Damodaran, a világhírű pénzügyi professzor és vállalatértékelési szakértő január eleji írásában ifelvázolt több alternatívát, hogy mi alapján értékelhetjük a jelenlegi piaci árakat, ezt fogjuk most mi is áttekinteni.

A piac értékelése

Mint minden befektetést, a piacot (részvényindexet) is készpénzáramlás, növekedés és elvárt hozam alapján értékeljük. Tegyük fel, hogy a befektető „megveszi” a részvényindexet, akkor ő ebből pénzáramot vár, amit az indexben szereplő cégek kifizetései testesítenek meg osztalék vagy részvényvisszavásárlás formájában.

Ahhoz, hogy megkapjuk a piac jelenbeli értékét, ezen jövőbeli pénzáramokat kell az általunk elvárt hozammal a jelenre diszkontálni. (Aki szeretne elmélyedni a pontos kalkulációban, megtalálja Damodaran írását az alábbi linken.) Értelemszerűen, ha azt keressük, hogy a piac felül- vagy alulértékelt-e, érdemes megvizsgálni egyenként is a meghatározó tényezőket.

ERP: részvénykockázati prémium

Kezdjük a kockázatot számba vevő tényezővel. A vállalati pénzügyi számítások során gyakran használt mutató, a részvénykockázati prémium (Equity Risk Premium, ERP). Az ERP röviden azt az elvárt hozamot jelenti, amit az illető egy kockázatmentes befektetésen felül elvár egy részvénytől a kockázatok miatt. (A pénzügyi számításokban az államkötvényt szoktuk kockázatmentesnek tekinteni.)

Vagyis az egyik lehetőség, hogy megvizsgáljuk, jelenleg túl- vagy alulértékeltek-e a piacok, az az, hogy az ERP mostani értékét az általunk elfogadhatónak gondolt szinthez hasonlítsuk. Persze, hogy mi ez a szint az már vita tárgya lehet.

Az ERP kalkulációk során is többféle módszert lehet alkalmazni, de talán érdemes lehet egy hosszú távú átlagértékhez viszonytani. A historikus számítások alapján még csökkenhet is a jelenlegi ERP érték, ha a kockázati megítélés javul, vagyis az optimisták igazolhatják magukat, hogy van még tér a menetelés előtt.

Egy másik számítási mód (implied kalkuláció) szerint sem tűnik túlságosan felülértékeltnek a piac, bár ha az utóbbi évtized átlagos érétkét tekintjük, akkor már túlságosan nagy eltérésről sem beszélhetünk. Ellenben, ha egy makrokrízis következtében a kockázati prémium nagysága hirtelen megemelkedne (hiszen a nagyobb kockázatok miatt nagyobb hozamot várnánk el a részvényektől), az a részvénypiac értékében is jóval alacsonyabb szinteket eredményezne.

Forrás: Investor.hu

Államkötvény hozamok

Egy befektető részvényektől elvárt hozamát szintén befolyásolja, hogy milyen irányban változnak az államkötvényhozamok. Már tavaly is nagyot emelkedtek az USA-ban a kötvényhozamok, de ha folytatódik a gazdaság talpra állása, akkor tovább kúszhatnak felfelé a hozamok is, hiszen azok még mindig a hosszú távú átlagok alatt vannak. A hozamemelkedés pedig alapvetően negatív hatással van a tőzsdére is, viszont Damodaran szerint a kamatok emelkedése igazán csak akkor veszélyes a részvényekre nézve, ha annak mértéke jóval meghaladja a vállalatok profitnövekedését.

Készpénztermelő képesség

A legfontosabb dolog azonban mégis az, hogy a vállalatok mekkora eredményt termelnek, illetve, hogy abból mennyit juttatnak vissza a részvényeseknek. 2013-ban az amerikai cégek már a válság előtti szinteken fizettek osztalékot és hajtottak végre részvény visszavásárlásokat (utóbbi kvázi az osztalékfizetés alternatívája). A kérdés, hogy ez sok vagy kevés?

Forrás: Investor.hu

Itt is érdemes lehet egy hosszú távú átlagértékhez viszonyítani. 2013-ban a vállalatok eredményük 84 százalékát fizették ki tulajdonosaiknak, míg a tízéves átlag csak 80 százalék. Vagyis, ha azt feltételezzük, hogy a piac visszatér az átlagos kifizetési rátához, és számításunkat még az inflációval is korrigáljuk, akkor már inkább lehet okunk a pesszimizmusra. Ugyanis ezekkel a számokkal kalkulálva az S&P 500 értékére csak 1468 pont adódik, ami a jelenlegi szinteknél közel húsz százalékkal alacsonyabb.

A cégek profitnövekedése

Utolsóként érdemes megvizsgálni a cégek várható profitnövekedését, hiszen a megtermelt nyereségből tudnak a vállalatok készpénzt juttatni a részvényeseknek. Természetesen itt is többféle módszertan szerint készíthetjük el becslésünket.

Az elemzők az S&P 500 vállalatok következő öt éves együttes profitnövekedésére 4,3 százalékos átlagos bővüléssel számolnak. Míg például az egyes cégekre vonatkozó szakértői prognózisok összesítésével 7,6 százalékos növekedés adódik. És minél nagyobb a növekedés, annál magasabb lesz a tőzsdeindex értéke is.

Damodaran viszont nem ennyire optimista, ő két tényezőből számítja ki a növekedési ütemet. A 2013-ban a piacon elért saját tőke arányos megtérülésből és a cégek visszatartási rátájából, vagyis abból, hogy a társaság mennyi pénzt forgat vissza a működésébe, ami alapján jóval alacsonyabb szám jön ki (2,67 százalék). Ezt a konzervatívabb megközelítést igazolhatja, hogy tavaly az átlagosnál kevesebb pénzt forgattak vissza a cégek működésükbe, vagyis a növekedés is alacsonyabb lehet. Damodaran becslését használva az S&P 500 értékének 1741 pont körül kellene állnia, 2-4 százalékkal alacsonyabban a jelenleginél. Persze kérdés, hogy a múltbeli számokból kiindulva pontosabb becslést adhatunk-e, mint ha előretekintő adatokat használunk.

Összefoglalva a fentieket, ha úgy gondolkodunk, hogy idén inkább a kockázatkerülés fog erősödni és a vállalati profitok is csak mérsékeltebben növekedhetnek, mint ahogyan azt az elemzők várják, akkor tényleg tovább folytatódhat a múlt hét végén elkezdődött lejtmenet a tőzsdéken. Ellenben, ha ennek az ellenkezőjére számítunk, akkor lehet még tér az emelkedés előtt is.