Örvendetesen kapitalizálódnak a patikák

Vágólapra másolva!
Megnyugtató arányt ért el a gyógyszerészeti tulajdonrész 2013-ban: közel 25 százalékot, közölte az egészségügyi államtitkárság az MTI-vel. Eszerint megfelelő szakmai kontroll alatt működnek a patikák.
Vágólapra másolva!

Mint a tárca fogalmazott, "a patikaalapítási aranyláznak” vége, a "féktelen marketinggyakorlat" lejátszott, a patikák működésének a gyógyszerész szakmai felelőssége az alapja. Egy új jogszabály szerint ugyanis 2014. január 1-jétől a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban a gyógyszerészi tulajdonnak 25 százaléknál, 2017. január 1-jétől pedig 50 százaléknál kell többnek lennie.

A szabályzásnak az államtitkárság szerint 2012 végén még csaknem ötszáz gyógyszertár nem felelt meg, tavaly decemberre ez a szám 187-re csökkent, 2330 gyógyszertár közül, de itt is folyamatban volt a társasági szerződés módosítása. A módosított társasági szerződéseket a gyógyszertáraknak január végéig kell megküldeniük az OTH-nak.

Az állam eddig nem jelzett elővásárlási igényt a gyógyszertárakra, és ha jelzett volna is, az csak akkor léphetne életbe, ha az adott tulajdonrészt a kötelező gyógyszerészi tulajdon biztosítása felett nem a gyógyszerészeknek kívánják eladni.

Érkezett viszont kérelem a Patika Hitelprogram és Patika Tőkeprogram igénybevételére, ezeket már bírálják. Az államtitkárság kiemelte, ezeket a hiteleket zömmel éppen a tulajdoni többség megszerzésére igénylik. A tárca kiemelte, hogy 2010 óta kevesebb mint a felére csökkent a veszteséges gyógyszertárak száma, és 30 százalékkal csökkent a gyógyszertári kintlévőségek aránya. Továbbá nőtt a gyógyszertárak sajáttőke-ellátottsága és eredménytermelő képessége is. A tárca úgy véli, a profizmust az garantálja, ha a gyógyszertárakban tulajdonosi többséggel rendelkeznek a gyógyszerészek.