Óriási spekuláció a marihuánás cégeknél

Vágólapra másolva!
Azzal, hogy Colorado állam engedélyezte a marihuána rekreációs céllal való fogyasztását, azzal hatalmas lavinát indított el a részvénypiacon is. Sok befektető keresi, vajon melyik cég hódítja majd meg a piacot.
Vágólapra másolva!

A befektetők reakciója valamelyest érthető, hiszen sok orvosi marihuánát terjesztő vállalat ezzel új területre, nevezetesen a fogyasztói piacra léphet be. Ráadásul jelenleg 18 állam már engedélyezte az orvosi célú mariuhána használatot, miközben rekreációs céllal egyelőre csak Coloradóban lehet használni.

Ha később ezekben az államokban is engedélyeznék, az legalább 35-45 milliárd dolláros piacot jelentene, így nem csoda, ha a befektetők már az ezzel kapcsolatos vállalatok árfolyamának emelkedésére spekulálnak, és vásárolják ezeket a részvényeket.

Közel 10 mariuhánával kapcsolatos céget találhatunk meg a tőzsdén kívüli (OTC) piacon, ám ezek árfolyama javarészt 1 dollár alatt van, tehát centes papírokról beszélhetünk. Nem biztos viszont, hogy ez sokáig így lesz, mivel az év első napjaiban is átlagosan 20 százalékos emelkedést produkáltak.

A Hemp árfolyama például 205 százalékot emelkedett a héten, és már 8 centnél jár. Bruce Perlowin lényegében azzal magyarázta a jelenséget, az új piacon mindenki a következő Microsoftot keresi. Ott van még az 1714 százalékos emelkedő GreenGro, a 310 százalékot ugró Tranzbyte, vagy a tavaly 35 százalékos pluszban záró Growlife.

Azt viszont Frank Ingarra is kiemelte, hogy lassan őrületté fajul a helyzet, és a befektetők bármiféle kutatómunka nélkül vásárolják a részvényeket. Vélhetően pedig a piacon nem sok szereplő marad majd életben, így a legtöbb befektetésen nagyon sokan, nagyon sokat fognak majd bukni. Ahogyan pedig Bruce Campbell, a StoneCastle alapkezelője kiemelte, a befektetők jobban tennék, ha inkább több céget is megvásárolnának egyszerre, semmint a lehetséges nagy nyertest próbálják kitalálni.