Vágólapra másolva!
Óriási kincsre bukkantam a napokban, egy szekrény mélyén megtaláltam a 2007-es tőzsdei ügyleteimről szóló kimutatást. Telis tele van értékes és tanulságos üzenetekkel, amikből érdemesnek tartottam szemezgetni. Remélem nemcsak nekem hasznosak a most következő sorok.
Vágólapra másolva!

Amikor jó pár évvel ezelőtt elkezdtem tőzsdézni, több olyan előadáson is részt vettem, ahol a piacon már harcedzettnek számító öreg rókák próbáltak segíteni, hogy ne napok alatt égessük el az összes tőkénket. Csőstül jöttek a tanácsok, amiket ráadásul könyvek tucatjai is ontottak magukból, de én valahogy még ezek ellenére sem tudtam az információkat a hétköznapi kereskedés nyelvére lefordítani.

Ennek persze meg is lett az böjtje, kénytelen voltam a saját hibáimból, a saját pénztárcám kárára megtanulni azt, amit a tapasztaltabbak tálcán kínáltak nekem. Szóval az én nagy tőzsdei evolúcióm során egyszer (jobb később, mint soha alapon) eljutottam oda, hogy végre tényleg vezetni kezdtem a sokak által melegen ajánlott kereskedési naplót, amiben tételesen sorra veszem, hogy milyen részvényt, milyen megfontolásból, milyen árszinten, milyen célszinttel és milyen stop loss szinttel vásárolok, ahogy az nagyjából az alábbi ábrán is látható (Itt azokat a nyitott és már lezárt pozíciókat láthatják, amelyeket az Investor Trader ügyfelei számára is elérhetők voltak részletes indoklással és kereskedési ötlettel együtt). Egyrészt ennek köszönhetően sokkal fegyelmezettebb vagyok a tőzsdei kereskedés során, másrészt vissza-vissza olvasva sokat tanulhatok a már elkövetett hibáimból.

Forrás: Investor.hu

Ha szívesen elkerülnének tipikus tőzsdei hibákat, akkor szerintem a legjobb amit tehetnek, hogy ellátogatnak az Investor.hu következő rendezvényére. Hasznos tanácsokat kaphatnak azok, akik szeretnének elkezdeni tőzsdézni, vagy esetleg az első lépéseket már meg is tették, de akár azok is, akik egyszerűen szeretnének még jobban kereskedni, és az ehhez szükséges legtöbb tudást magukba akarják szívni.

Ahogy az a kimutatásból is látszik, a tavalyi év sok szempontból is kedvező volt, óriásit nem is igazán lehetett hibázni. Ennek megfelelően sok volt a nyereséges pozíció, pedig a tanulási folyamat szempontjából sokkal érdekesebbek azok, amiket végül veszteséggel zárok. A hibáimból én mindig is többet tudtam tanulni. Na ezért is örültem meg a 2007-es kimutatásomnak (akkoriban ugyanis balga módon még nem vezettem külön kereskedési naplót), mert valamiért az már a borítóra tekintve is egyértelművé vált: itt bizony lesz miből tanulnom.

Akkor lássuk, mit is találtam:

1, A magyar részvénypiac majdnem minden akkori szereplőjében vettem fel pozíciót, még olyanokban is, mint az econet.hu, az Exbus, a Genesis, a Humet, vagy a Phylaxia. Igazi kispapír guru lehettem, sajnos viszont az eredmények ezt nem igazolták, még annak ellenére sem, hogy azért voltak nyereséges választásaim.

Ezeket a neveket látva egy fontos tanulságot mindenképpen levontam: Soha nem nyúlok olyan részvényhez, aminek a fundamentumai nem kellően megalapozottak. Még úgy is beleszaladhatok pofonba, hogy eleinte erősnek tűnik egy vállalat mérlege vagy eredménykimutatása, akkor meg miért fecséreljek időt, pénzt és energiát, még nyereséget termelni is képtelen, és a részvényesi érték teremtését csak hírből ismerő részvényekre?

2, Egészen elképesztőt fogok most írni: day tradeltem Rábában. Bár a papír emlékeim szerint likvidebb volt, mint most, na de akkor is. Napon belüli pozíció azzal a – hatszámjegyű - kereskedési tőkével, ami nekem volt? Ráadásul jellemzően nulla, azaz nulla forintot kerestem ezekkel a tranzakciókkal (hála isten nem veszítettem legalább), vagyis jóformán csak a brókercég pénztárcáját vastagítottam.

Mit tanultam ebből? Egy olyan méretű részvényben, mint a Rába, nem veszek fel napon belüli pozíciót. Sőt, ennél azért tovább is megyek azzal, hogy egyáltalán nem veszek fel semmilyen napon belüli pozíciót (ahogy nézem ilyenbe a Richternél is beletört párszor a bicskám). Egyszerűen nem nekem való, nem ilyen alkat vagyok. Mindenkinek meg kell találnia a saját ritmusához illő kereskedési időhorizontot, és mivel a tapasztalatok szerint sokkal sikeresebbek a több hétre, vagy akár pár hónapra felvett pozícióim, hát nem is erőltetek ennél rövidebb időre szóló ki-beugrálást. Fontos az időtáv tisztázása, hiszen a stop loss szintet, illetve az elérhető szinteket is ezek alapján tudom megfelelően kiválasztani.

3, Nagyon büszke vagyok arra, hogy a veszteségeimet már akkor is következetesen elvágtam, pár százalékos mínusznál többet sosem engedtem elúszni. Képzeletben meg is veregettem érte a vállam. A stop loss-t azóta is előszeretettel alkalmazom, sőt sokkal tudatosabban, már a pozíció nyitásánál meghatározom a maximálisan elérhető veszteség mértékét, és ennek megfelelően előre be is állítom a megbízást.

4, Szerencsére volt olyan pozícióm is, ami annak ellenére, hogy nem veszteséggel zárult, igen tanulságosnak tűnik. Ilyen például a Danubius, amit februárban vettem 7645 forinton, aztán nem sokkal később el is adtam 7700 forinton. Hát, elmés húzás volt, a kötési díjat végülis megkerestem vele. A veszteségeimet tehát már ekkortájt is időben elvágtam, a nyereségeimet viszont előszeretettel kurtítottam meg még bőven idő előtt. Összevissza kapkodtam, így lemaradtam egy hatalmas, egészen 10 000 forintig tartó raliról, amivel pár hónap alatt nem kevés pénzt kereshettem volna.

Mit tanulhatok ebből? Ha egy nyereséges pozícióm van, vagyis bejött a kezdeti ötlet, akkor már csak egy dolog van hátra: a hullámon kell maradni. Ezt úgy tudom megtenni, ha a veszteségvágó szintet az árfolyam emelkedésével párhuzamosan folyamatosan felfele húzom (például technikai elemzést segítségül hívva). Ezzel megadom a lehetőségét, hogy az árfolyam további emelkedéséből is kivegyem a részem úgy, hogy közben be is biztosítom a nyereségeimnek egyre nagyobb részét. Egyáltalán nem érdemes rögtön kiugrani a papírból, sőt sokkal inkább megfontolandó a pozíció építése, azaz további vásárlások foganatosítása.

Szóval az én tanácsom, hogy bátran használjunk kereskedési naplót, és azt időnként mindig vegyük elő és lapozgassuk fel. Láthatjuk, mennyit tanulhatunk évekkel ezelőtti kereskedési hibáinkból. Ha kíváncsi arra, hogy más, harcedzett tőzsdei kereskedők hogyan gondolkodnak erről, látogasson el következő előadásunkra.