Ők találhatják fel a spanyolviaszt

Vágólapra másolva!
Remekül szerepelnek az utóbbi hetekben a spanyol részvények, egyre inkább látszódik, hogy a befektetők bizalmat szavaznak az elmúlt években gyengén szereplő papíroknak. Bár a legtöbb részvény jelenleg már kissé "túlhevült" állapotban van, azonban akadnak még olyan spanyol papírok, amelyek bőven folytathatják a menetelést.
Vágólapra másolva!

REPSOL (Madrid): Irány észak!

Bár az utóbbi hetek nem kerülnek be a spanyol Repsol legjobb időszakai közé, az árfolyam azonban látszólag fontos szintekhez ért el, ahonnan újból felfelé veheti az irányt.

A 18,6 eurónál húzódó ellenállást ugyanis sikerrel törte át kedden a részvény, a tegnapi visszateszt pedig egyelőre eredményesnek tűnik. Hasonló a helyzet az 50 napos mozgóátlaggal is, így alapvetően dupla ellenállás áttöréséről és visszatesztelésérőll beszélhetünk.

Ugyan az MACD már korábban vételi jelzést adott, a lendület azonban még sokáig kitarthat, ráadásul az RSI sem mutat túlvettséget, mint a legtöbb spanyol vállalat esetén.

Rövidtávon könnyen lehet, hogy ismét 20 euró közelébe kerül az olajipari vállalat árfolyama. A napi grafikon alapján fals kitörésről van szó, ha a 18,3 - 18,5 eurós szint alá visszaesik a papír.

Az Repsol napi grafikonja (Madrid) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ha kicsit távolabbra pillantunk, akkor egy lassan másfél éves emelkedő trendet azonosíthatunk.

Bár a több mint 5 éves csökkenő trendvonalat még nem törte át az árfolyam, de idővel akár erre is sor kerülhet. Ehhez első körben a 61,8 százalékos Fibonacci szintet kell átvinnie az árfolyamnak, ami egybe esik a napi grafikonon látott szinttel.

Az Repsol heti grafikonja (Madrid) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

IBERDROLA (Madrid): Az 50 naposról pattan

Az 50 napos mozgóátlagról pattant meg kedden a spanyol Iberdrola árfolyama, miután december közepétől erőteljes támadást indított a korábbi csúcsok ellen.

Ezt az MACD vételi jelzése is segítette, ami lendületet adott a részvénynek. A jelenlegi 4,8 euró körüli lokális csúcs áttörése után nagyobb távlatok nyílhatnak meg a részvény számára.

A másfél éves emelkedő trend pedig egyelőre töretlen és csak a 4,8 eurós szint jelenthet markánsabb ellenállást.

Az Iberdrola napi grafikonja (Madrid) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Amennyiben viszont itt is sikerrel bizonyít az Iberdrola, akkor a 61,8 százalékos Fibonacci szintet veheti célba, ami 5,36 eurónál húzódik.

Az Iberdrola heti grafikonja (Madrid) Forrás: Bloomberg, Investor.hu