Csökken a megújuló energia támogatása Németországban

Vágólapra másolva!
A német kormány növelné a megújuló források kiaknázását, de csökkentené az állami támogatásukat. Korlátozzák a nagy fogyasztóknak nyújtott kedvezményt is, ezeknek a cégeknek többet kell majd fizetniük az áramért. A kormány így fékezné meg a lakossági villamosenergia drágulását. Eddig rögzített árakon vették át a megújuló energiaforrásokból a rendszerbe táplált áramot, amitől dárult az áram.
Vágólapra másolva!

A megújuló energia törvény (EEG) alapján eddig rögzített árakon vették át a megújuló energiaforrásokból a rendszerbe táplált áramot. Jelenleg kilowattóránként átlagosan 17 eurócentet fizetnek az újonnan telepített kapacitásokkal - például szélerőműparkokkal - előállított energiáért. Az összeg augusztusban 12 eurócentre csökken.

A német kormány továbbra is ösztönzi a megújuló források kiaknázását, a villamosenergia-felhasználásban a jelenlegi 25 százalékról 2025-ig 45 százalékra, 2035-re pedig legkevesebb 55 százalékra kívánja emelni a megújulók arányát. Ugyanakkor korlátozza az új beruházások nagyságát. A szélenergia területén évente legfeljebb 2500 megawatt - nagyjából ezer szélkerék termelésének megfelelő - teljesítményű, szárazföldi telepítésű új kapacitás után jár majd a teljes állami támogatás, és ezen felül automatikusan csökken. A tengeren telepített szélerőműparkok esetében évente legfeljebb 6500 megawattos kapacitásbővítést támogat az állam levonás nélkül.

Korlátozzák a nagy energiaigényű termelést folytató vállalatoknak nyújtott kedvezményt. Ezeknek a cégeknek többet kell majd fizetniük az áramért. Az úgynevezett EEG-hozzájárulásból egyebek között a kohászati üzemeknek járt eddig kedvezmény.

A 2000-ben életbe lépett EEG hatására a lakossági villamosenergia-szolgáltatás jelentősen drágult, egy kilowattóra áramért 2000-ben 15 centet, 2012-ben már több mint 25 centet kellett fizetni. Az EEG-hozzájárulás jelenleg kilowattóránként 6,24 cent - ez egy négyfős háztartásnak évente nagyjából 220 euró plusz költség.

Az EEG reformja a nagykoalíciós kormány idei munkatervében az egyik legfontosabb elem. A módosítási javaslatot a szociáldemokrata vezetésű gazdasági és energiaügyi minisztérium dolgozta ki, de Angela Merkel kancellár, a konzervatív CDU elnöke azt mondta, minden támogatást megad a tárca vezetőjének, Sigmar Gabrielnek, a szociáldemokrata párt (SPD) elnökének. Az ellenéki Zöldek és környezetvédő szervezetek bírálták a tervet, szerintük a megújuló energia támogatásának csökkentése helyett a szénalapú energiatermelés visszaszorítására kell törekedni.

A 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után az előző, konzervatív-liberális kormány úgy döntött, hogy szakít az atomenergia használatával. A terv szerint 2025-ig az összes atomerőművet leállítják, és a kieső termelést elsősorban a megújuló források kiaknázásával pótolják.