Nem tér magához a forint

EURHUF rövid távú grafikon
Vágólapra másolva!
Nem tér magához a forint, mely tovább folytatja gyengélkedését, és már 303-nál mozog az euróval szemben. A hazai deviza négy-hat hete nem látott szinteken mozog az euróval, dollárral, svájci frankkal szemben. 
Vágólapra másolva!
  • Ma is folytatódik a forint gyengülése, a hazai fizetőeszköz már 303-ig esett az euróval szemben, ami újabb egyhavi mélypontnak számít az esetében. A dollárral szemben hathetes mélypontjánál, 223,8-nál, a svájci frankkal szemben pedig négyhetes mélypontjánál (245,2-nél) jár a forint.
EURHUF rövid távú grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu
USDHUF árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu

  • A régiós devizák közül a forint teljesít a leggyengébben idén az euróval szemben, mivel már értékének 2 százalékát elvesztette a közös fizetőeszköz ellenében. Ezzel szemben a lengyel zloty csak minimálisan gyengült az euróval szemben, és a cseh korona is 1 százaléknál kisebb értékvesztést szenvedett el eddig idén.
  • A forint az elmúlt napokban mutatott pocsék teljesítménye után vette át a régió leggyengébben teljesítő devizája címet a román lejtől. A forint elválása a régiós devizáktól arra utal, hogy inkább országspecifikus tényezők játszanak szerepet a magyar deviza gyengélkedésében.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

  • A forint mélyrepülésében nagy szerepet játszhatnak azok a várakozások, melyek szerint az MNB ma tovább fogja vágni az alapkamatot. A szakértők 10 bázispontos csökkenést várnak, ami után 2,9 százalékra, rekordalacsony szintre kerülhet az irányadó ráta.
  • Pedig a részvénypiaci hangulat ma támogató, a hazai részvényindex ismét erősödni tud, és a piaci hangulatra egyik legérzékenyebb papír, az OTP is másfél százalék körüli pluszban mozog.