Nem megy jól az OMV-nek

Vágólapra másolva!
Csütörtök reggel tette közzé az OMV a kereskedelmi kimutatásait (trading statement), ami nem lett túl fényes. A kitermelés alig tudott nőni a negyedév során, a finomítói árrések is nyomás alatt vannak, a gáz értékesítés pedig az enyhe tél miatt volt gyenge. A részvény 1,5 százalékos mínuszban nyitott.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel publikálta az OMV a szokásos negyedéves gyorsjelentés előtti kereskedelmi kimutatásait, amelyekből indikációt lehet szerezni az osztrák olajcég negyedéves gyorsjelentésére. Utóbbit február 19-én teszi közzé a vállalat.

Kutatás és kitermelés

Éves szinten közel 8 százalékot csökkent az OMV napi szénhidrogén kitermelése a negyedév során, de a harmadik negyedévhez képest sikerült minimális mértékben növelni a teljesítményt. A kitermelés alakulását főként két dolog befolyásolta:

  • Egyrészt a biztonsági problémák miatt Líbiában negyedéves szinten jelentős mértékben visszaesett a kitermelés. Az afrikai országban látható problémákról többször is írtunk, így nem feltétlenül meglepő a csökkenés.
  • Másrészt a nyáron megvásárolt északi-tengeri olajmezők kitermelése kompenzálta a líbiai problémákat.
Forrás: OMV, Investor.hu

Az OMV azt is kiemelte, hogy kutatásra fordított összeg jelentősen megnőtt a negyedév során az előző három hónaphoz képest, főként norvégiai leírások, szeizmikus adatokra fordított kiadás miatt, és kurdisztáni leírások miatt. Az OMV az előző negyedévben is végrehajtott leírást kurdisztáni eszközökön, akkor 100 millió euró értékben.

Az OMV csoporton belül, a Petrom hozta a tőle korábban megszokott napi 180 ezer hordó körüli kitermelést.

Forrás: OMV, Investor.hu

Mivel január elejétől a líbiai kitermelés újra megindult, ezért az OMV szerint tartható a korábban az idei évre prognosztizált 320-340 ezer hordós napi szinhidrogén termelés.

Nem fogyott a gáz

Pozitív árrés mellett tudott az OMV gázzal kereskedni, köszönhetően annak, hogy negyedév során megegyeztek az orosz Gazprommal a gázszerződések visszamenőleges módosításáról, de sikerült dűlőre jutnia a cégnek a norvég Statoillal a hosszú távú gázszerződésről.

Éves szinten 8 százalékot csökkent a gázértékesítés, főleg a gyenge kereslet miatt és az EconGas kereskedési aktivitásának csökkenése miatt.

A Petrom esetében is hasonló csökkenést mutat a gáz értékesítés, főleg az átlagnál melegebb időjárás és az ipari fogyasztók részéről tapasztalt gyenge kereslet miatt.

A finomítói üzletág még mindig szenved

Nem volt jó negyedéve a finomítói és a kiskereskedelmi szegmensnek, a finomítói árrések nem javultak és a tavalyi év azonos időszakához képest 76 százalékos csökkenést mutat.

Forrás: OMV, Investor.hu

Az üzletág eredményét befolyásolhatja majd, hogy decemberben eladta az OMV a Bayernoil finomítóban meglévő 45 százalékos részesedését. Ezt az egységet már korábban is értékesíteni akarta az OMV.

Az OMV részvénye 1,5 százalékos mínuszban jár.

OMV napi grafikon (Bécs) Forrás: Bloomberg