Nem habozott a Raiffeisen

Vágólapra másolva!
Nem sokat habozott a Raiffeisen, a tegnapi közleményük szerint ugyanis már ma elindul a január elején jelzett tőkeemelési folyamat. Összesen 2,9 milliárd eurónyi tőkét szeretnének bevonni, vagyis a részvényszám 97,5 millió darabbal, vaskos 50 százalékkal emelkedhet.  
Vágólapra másolva!

Mivel a bank oldalára felrakott közleményt nem sikerült elérni, a Bloomberg beszámolójára támaszkodunk az ügyben:

  • A Raiffeisen 97,5 millió darab, a jelenlegi részvényszám 50 százalékának megfelelő új részvényt tervez kibocsátani.
  • Az intézményi ügyfelek számára nyitva álló jegyzési lehetőség már a mai nappal le is zárul.
  • A jelenlegi részvényesek számára nyitva álló jegyzési időszak ezt követően (és az itt kialakuló ár alapján) január 24-én kezdődik és február 7-én zárul.
  • Annak érdekében, hogy a jelenlegi részvényesek hozzájuthassanak az igényelt papírokhoz, az intézményi jegyzésben résztvevők 21 százaléknyi részvényt opcionálisan visszatartanak.
  • A Raiffeisen International 79 százalékos nagytulajdonosa, a Raiffeisen Zentralbank csak részben vesz részt a tőkeemelési folyamatban így részesedése azt követően 61 százalékra csökken.
  • A tőkeemeléssel a válság során kapott 2,5 milliárd eurónyi állami és magánkölcsönt fizeti vissza a bank, és javítja tőkemegfelelési mutatóját.

Nagy nap tehát a mai a Raiffeisennél, valószínű minden befektető azt várja már, hogy az intézmények mekkora mennyiséget, milyen áron voltak hajlandóak elvinni. Mivel a részvényszám gigantikus mértékben nő, nem lepődnénk meg azon, ha a tőzsdei árfolyamhoz képest jelentősebb diszkontot szeretnének kicsikarni a vevők. Ha valóban így lesz, az az árfolyam csökkenésével járhatna együtt a napokban (bár őszintén szólva az elmúlt időszak szárnyalása is kicsit meglepő volt, úgyhogy könnyen lehet, hogy most sem lesz igazunk), igaz a folyamat zárásával egy rendezett tőkehelyzetű bankot kapnánk, amit valószínűleg idővel elkezdenének díjazni a befektetők is.

A Raiffeisen árfolyama (EUR) Forrás: Bloomberg, Investor.hu