Nem csak a Vodafone-t figyelik Amerikából

Vágólapra másolva!
A Vodafone után a francia Orange is célpontba került a második legangyobb amerikai mobilszolgáltatónál, az AT&T-nél. Ráadásul a tengerentúliak jócskán a pénztárcájukba is nyúlnának, hiszen a jelenlegi piaci árnál akár 50 százalékkal is hajlandóak lennének többet fizetni a telekompapírért.
Vágólapra másolva!

A brit sajtó értesülései szerint a második legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, az AT&T a legnagyobb francia telekomcégre, azaz az Orange-re készül felvásárlási ajánlatot tenni. Arról azonban a Daily Mail nem számolt be, hogy honnan tett szert az információra.

A tengerentúli társaság állítólag igen mélyen a pénztárcájába nyúlna, ugyanis részvényenként mintegy 15 eurót is adna a korábban France Telecom néven futó cég részvényéért. Amennyiben a hírek tényleg igaznak bizonyulnak, akkor az Orange tulajdonosai jókora hozamot realizálhatnának, hiszen az ajánlat több mint 50 százalékkal haladja meg a jelenleg 9,5 euró közelében mozgó piaci árfolyamot.

Orange napi grafikonja (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az Orange-ot a sajtó korábban már a Deutsche Telekommal is összeházasította, a francia cég vezére azonban tisztázta a helyzetet, miszerint nincs terítéken a fúzió. A spekuláció alapja az volt, hogy a két vállalat több fronton is együttműködnek, Nagy-Britanniában például közös az érdekeltségük (EE).

Ráadásul az sem első eset, hogy az AT&T-t összeboronálják az európai távközlési cégekkel, az elmúlt hónapokban ugyanis többször is felreppent az a hír, miszerint az amerikai szolgáltató élénken érdeklődik a brit Vodafone iránt. A tranzakció révén a világ legnagyobb árbevételű telekommunikációs vállalata jönne létre, ráadásul a cég több mint 500 millió mobilos előfizetői állománnyal bírna.

A Vodafone-nal igazán sokat nyerhetne az AT&T Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mi az oka a sok telekom pletykának?

Az iparágat képviselő vezetők szerint elérkezett az idő egy jelentős konszolidációra, azaz rövidesen akár nagyobb felvásárlási, és összeolvadási hullám indulhat be az európai távközlési szektorban. A folyamat gyors lefutása azonban korántsem vehető biztosra, a Deutsche Telekom korábbi, és a holland Ziggo jelenlegi vezére, Rene Obermann például azzal számolt, hogy 10-20 évig is eltarthat az akvizíciós hullám.

Amerikában például még mindig nem fejeződött be a konszolidáció, igaz, rövidesen lecsenghet a folyamat, a befektetők fókusza pedig Európára helyeződhet át. Ahogyan azt korábban már többször is írtuk, a folyamat szikrája Németország lehet, ahol az E-Plus és a Telefónica Deutschland (O2) egyesüléséből egy új mobilóriás születhet, ami akár precedens értékkel bírhatna. Az erről szóló részletesebb elemzésünket az alábbi linken olvashatja el.