Ne hallgass a Wall Street-i farkasokra!

Vágólapra másolva!
A norvég Skagen alapkezelő azt tanácsolja, hogy ne fogadjuk meg a nagy Wall Street-i bankházak véleményét, miszerint már nem érdemes a fejlődő piacokba fektetni.
Vágólapra másolva!

A norvég Skagen alapkezelőjének alapítója, Kristoffer Stensrud szerint ne fogadjuk meg a nagy Wall Street-i bankházak véleményét, miszerint már nem érdemes feltörekvő piaci részvényekbe fektetni. A Goldman nemrégiben megjelent elemzésében például egyenesen arra buzdította ügyfeleit, hogy csökkentsék fejlődő piaci kitettségüket.

Az autóiparban például nagy potenciál lehet

Stensrud szerint a fejlődői piacokban még mindig nagy potenciál van, aminek köszönhetően továbbra is átlag feletti potenciállal kecsegtetnek. Különösképp érdemes lehet odafigyelni a fejlődő piacok autóiparára, az alacsony penetráció, illetve a hatalmas kereslet miatt. A szektor vállalatai számára éppen ez nyújt óriási lehetőséget a növekedésre, amit a Kon-Tiki sem szeretne elmulasztani. Ezért a portfólió vagyonának 17,1 százaléka az autóiparhoz köthető. Stensrud elmondása alapján a világ következő Toyotája a Hyundai lehet, amely a pórtfóli egyik legfontosabb építőkövének számít.

A Hyundai Motor napi grafikonja (Szöul) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Néhány szó az alap teljesítményéről

Az alapkezelő tanácsát érdemes lehet megfogadni, hiszen a Kon-Tiki A alap évesített hozama az elmúlt évtizedben 15 százalék körül alakult. Ezzel pedig a Bloombergen elérhető 1116 alap közül az 5. legjobb teljesítményt mondhatja a magáénak.

Az 50 milliárd koronás, azaz mintegy 8 milliárd dolláros eszközértékkel bíró Kon-Tiki ráadásul nem csak legfőbb versenytársait, de még a világ meghatározó részvényindexeit is maga mögé utasította. Az ezalatt összehozott 300 százalék feletti hozammal a DAX, illetve az S&P500 sem tudott lépést tartani.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu