Ne gyújts rá a megállóban

Vágólapra másolva!
Két éve szigorúan tilos rágyújtani nyilvános helyen Magyarországon. Nem mondható problémamentesnek az időszak, főként a buszmegállókban, állomásokon, pályaudvarokon szegik meg a szabályokat. 2013-ban a bírságok zömét vendéglátó-ipari egységekre szabták ki, közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A téli hónapokban népszerű megoldás az egység előtt sátrat állítani a dohányosoknak, hadd húzódjanak be az eső, a hó, a hideg elől. Az ÁNTSZ véleménye szerint egy zárható sátor már zárt helynek minősül – ezzel vissza is értünk az origóhoz. Repkedtek a bírságok: 2012. január 1-je óta 106 ezer vizsgálat eredményeképpen összesen 25 millió (2012-ben 12 millió, 2013-ban 13 millió) forint értékben büntetett a hatóság.

Pedig a jogszabály három hónapos türelmi időt adott az érintetteknek a felkészülésre. A türelmi időszak alatt 100 esetből átlagosan 5-6 érintett tiltakozott, ez tavaly fél százalékra zsugorodott. Ezek bizonyára vendéglátó-ipari egységek voltak, mert ami a buszmegállókat, vasútállomásokat, pályaudvarokat illeti, ott az esetek 13 százalékában kapott reklamációt a hatóság.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását idén is folyamatosan ellenőrzik, s emellett, akár az elmúlt két évben több országos, kiemelt akcióellenőrzést is szervez az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, olvasható az ÁNTSZ közleményében.