Nagy terhet vesznek le az UniCredit válláról

UniCredit árfolyama (Milánó)
Vágólapra másolva!
Átvállalja az UniCredit egyes hiteleinek csődkockázatának egy részét az amerikai Mariner Investment Group nyugdíjalap. A tető alá hozott üzlet további hasonló tranzakciók felé nyithatja meg az utat - írja a Financial Times.
Vágólapra másolva!
  • Az UniCredit a különböző energiaipari és szállítmányozási projektekhez nyújtott, 910 millió eurót kitevő hiteleinek a csődkockázatát fogja átterhelni a Mariner Investment Groupra.

  • Az ügyletet holnap jelenthetik be hivatalosan, melynek köszönhetően az olasz bank számára lehetővé válik, hogy felszabadítsa a nemteljesítő hitelek után képzett tartalékainak bizonyos hányadát. A felszabaduló tőkét pedig a Bázel III-as szabályozás keretében szigorodó tőkemegfelelési előírások teljesítéséhez használhatják fel.

  • A mostani üzlet vélhetően nem lesz egyedi eset, mivel a szakértők arra számítanak, hogy az európai bankok ehhez hasonló ad-hoc lépésekkel kezdik majd el hitelkockázataikat megosztani, és kezdenek el tőkét felszabadítani. A pénzintézetek akár 85 százalékkal is csökkenthetik a különböző hitelportfóliók után képzett céltartalékaikat a következő években, ami nagy segítséget nyújthat a szigorúbb tőkemegfelelési előírások teljesítéséhez.

  • Az UniCredit már közölte, a jövőben hasonló tranzakciókkal csökkenthetik hitelkockázataikat. A bank részvényeinek délelőtti 1 százalékos pluszában pedig a mostani kedvező hírek is szerepet játszhatnak.

UniCredit árfolyama (Milánó) Forrás: Bloomberg, Investor.hu