Nagy pofon a Deutsche Banktól

Vágólapra másolva!
Hatalmas veszteséget hozott össze a Deutsche Bank tavaly év végén, legalábbis az előzetesen közzétett jelentésből ez derül ki. Tele vannak mindenféle jogi, átstrukturálási és átértékelési költségekkel, amiket persze akár egyszeri tételeknek is tekinthetünk. A gyorsjelentés viszont még így sem szép. 
Vágólapra másolva!

Nagyon gyenge lett a Deutsche Bank negyedik negyedéve, ahogy azt egyébként a Wall Street Journal már jelezte is pénteki számában. Ehhez képest tehát már nem nagy meglepetés a bejelentés, bár az elemzői várakozások és az árfolyam erre csak ma tudtak reagálni. Esett is gyorsan a papír 4 százalékkal.

Pusztán azért, mert az elemzők 628 millió eurós adózás előtti profitra számítottak, eközben a bank 1,2 milliárd eurós veszteséget könyvelt el. A nagy mínuszt jelentős egyszeri tételeknek tudhatjuk be, hiszen a peres eljárások miatt tetemes, 528 millión eurós jogi költségek merültek fel, miközben a bank átalakításához kapcsolódóan hasonló mértékű negatív tétel jelentkezett. Erre ráraktak egy lapáttal az átértékelési veszteségek (például saját kibocsátású kötvények átértékelése), amik így összesen tetemes méretűre dagasztották a mínuszt.

Forrás: Investor.hu

Még ha ezektől az egyszeri tételektől eltekintünk (bár kérdés, hogy ezek mennyire egyszeriek, mikor a banki átalakítások költségei már a tavalyi bázisidőszakban is jelentkeztek, és várhatóan jogi kiadásokból is akad még az idei évben), az alapfolyamatok így sem tudnak igazán erős képet festeni. A bevétel ugyanis 16 százalékkal esett a vállalati banki és értékpapír szegmensek gyengélkedése miatt, az állampapírkereskedelem kamatemelkedés miatti visszaesése persze más befektetési bankoknál is megfigyelhető volt.

A bank szerint a 2014-es év még kihívásokkal lesz teli, de állításuk szerint a 2015-ös céljaik hozni fogják. Meglátjuk, mindenesetre az árfolyam nagy eséssel reagált, így egyébként visszatesztelte a nemrég maga mögött hagyot gapet és a háromszög felső szárát is.

A Deutsche Bank árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu