Munkahely-számháború az orosz kisker-óriással kapcsolatban

Vágólapra másolva!
A "keleti nyitás" jegyében valószínűleg ezer kamionos flottával jön Magyarországra az orosz kiskereskedelmi óriás, a Magnit. Szerintük ezerötszáz új munkahely jön létre, de a magyar fuvarosok többezer hazai munkahely megszűnésétől félnek.
Vágólapra másolva!

A Magnit, az "orosz Lidl", a Napi Gazdaság információi szerint egy mintegy ezer kamionból álló flottát hozna magával Magyarországra, amivel kelet-magyarországi termékeket szállítana az orosz piacra. A magyarországi fuvarozók szerint ugyanakkor az orosz belépő térnyerése újabb piacvesztést okoz számukra, ami miatt megszűnhet további több ezer magyarországi állás.

A Magnit egyébként a napokban állapodott meg a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal, a HITÁ-val a magyar terjeszkedésről, és azt vállalta, hogy a "mindent megtesz, hogy a lehető legtöbb munkahelyet hozza létre Magyarországon, és a lehető legtöbb céget alkalmazza alvállalkozóként".

Bár konkrétumokról a megállapodásban nem esett szó, de a Magnit mintegy ezerötszáz munkahely megteremtéséről beszélt.

Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke ugyanakkor a Napi Gazdaságnak nyilatkozva azt mondta, hogy ennél több, akár több ezer állás is megszűnhet a Magnit hazai piacra lépésének következtében.

A Magnit az Aldihoz és a Lidl-hez hasonlóan a szűk árukínálatú, nyomott árakkal és hatalmas forgalommal dolgozó kiskerláncokhoz tartozik. Profitrátája tavaly tíz százalék fölött volt, ami még ebben a szektorban is nagyon magasnak számít.