Merre tovább Egyiptom?

Az egyiptomi tőzsdeindex az elmúlt öt évben (pont)
Vágólapra másolva!
Több mint 3 éve robbant ki az Arab Tavasz Egyiptomban, azóta is tartanak a tüntetések, lázadások az országban. Nehéz helyzetben van Egyiptom, ettől függetlenül a tőzsdén hatalmas emelkedést lehetett látni az elmúlt félév során. Az egyiptomi tőzsdeindex épp azon a szinten jár, ahol forgott 2011 év elején.
Vágólapra másolva!

3 év telt már el azóta, hogy kirobbant az Arab Tavasz Egyiptomban. Azóta elzavarták Hoszni Mubarak elnököt, majd katonai kormányzás jött, utána pedig Morsi elnök került hatalomra, akit szintén elűztek. Most megint a hadsereg kezében van a hatalom az országban.

Hiába váltakoznak az ország vezetői, nagy a megosztottság az országban, tulajdonképpen két pólusra vált szét az 53 millió fős lakossággal rendelkező Egyiptom.

Annak ellenére, hogy szinte folyamatos válság van Egyiptomban, az egyiptomi tőzsdeindex szinte ugyanott jár, ahol 2011 év elején forgott az Arab Tavasz kirobbanása előtt - derül ki a Fundman blogbejegyzéséből.

Az egyiptomi tőzsdeindex az elmúlt öt évben (pont) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Amióta elzavarták Morsi elnököt, több mint 50 százalékot erősödött a piac, tehát úgy fest, a befektetők örülnek a katonai irányításnak.

Az egyiptomi tőzsdeindex az elmúlt egy évben (pont) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az elemzők összességében bíznak Egyiptom talpra állásában, de még nem idén, hanem csak jövőre lehet nagyobb a növekedés. Igaz, a válság előtt 6 százalék helyett csak nagyjából 4 százalékos bővülésre lehet számítani - írja a Fundman a legfrissebb posztjában.