Mélyszegény családokon segít a Prezi

Habitat for Hungary, jótékonyság, csapatépítés, Prezi, mélyszegénység
A valóság a legnagyobb csapatépítő erő
Vágólapra másolva!
Súlyosan nélkülöző családoknak segítenek a Prezi önkéntesei a nyáron Bagon, Mátraverebélyen és Bátonyterenyén. A legismertebb magyar startup ebben a Habitat for Humanity nevű szervezettel, a Bagázs Egyesülettel és a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetségével működik együtt. Ebben a hónapban a műszaki állapotot mérik fel az érintett házakban, a tényleges munka júniusban indulhat.
Vágólapra másolva!
Teljes erőbedobással segítenek az igatán nélkülöző családokon a prezisek Forrás: Habitat for Humanity

Battai Eszter, a Habitat for Humanity Magyarország kommunikációs menedzsere elmondta lapunknak, a nonprofit Habitat for Humanity Amerikából indult, ahol már kiterjedt támogatói körrel rendelkeznek. Magyarországon éppen most kezd megerősödni a lakhatási problémák iránti érzékenység. A francia érdekeltségű, kifejezetten környezetbarát építőanyagokkal foglalkozó, 340 éve működő Saint Gobain. például nemrég döntött úgy, hogy a szervezet hőszigetelési programját támogatja.

A Habitat célja elsősorban a lakhatási szegénység enyhítése, erre több programja is létezik. „A Prezi tavaly is dolgozott velünk és a Bagázzsal”, tájékoztatott Battai Eszter. „Akkor ablakot, ajtót szigeteltek, kerítést készítettek, egyszóval kézzelfogható dolgokban nyújtottak segítséget. Idén komplexebb az együttműködés, részt vesznek a tervezésben is. Az önkéntesek építésvezetőink segítségével felmérték a házakat, mi a legsürgősebb teendő, melyek a legfontosabb munkálatok. Űrlapokkal és tudással felvértezve végigjárták a családokat, megismerték az igényeiket."

CSR? Csapatépítés!

Pécsi Juli Prezi Evangelista elmondta, azóta, hogy a Prezi 2008-ban részt vett egy jótékony felújításban Kőbányán, minden évben csatlakozik hasonló akciókhoz. „A projekt lényege a közös munka. Ugyanolyan fontos, hogy a családok gondolják át a saját helyzetüket, hogy valójában mennyire egyszerű a gyakorlatban tenni egy probléma ellen, mint a jótékony hozzájárulás maga”, véli. „Mindig már zajló, már szerveződő kezdeményezésekbe szállunk be. Ott tudunk tenni, ahol valaki vagy valamilyen szervezet már előkészítette, majd utógondozza a feladatokat. A mi részünkről a kooperáció évi két napot jelent, ami százhetven fős vállalat esetében már hatalmas kiesés a munkában. Minthogy a Prezinél borzasztóan okos emberek dolgoznak, ők egy átlagos, szimbolikus csapatépítéssel – képzeljük, hogy lakatlan szigeten vagyunk mind – nem mennek semmire. Az ilyen akció valódisága azonban működik. Mindenki érzi a súlyát, minden találkozás személyes. Amikor véget ér, még hetekig erről beszélünk mind. Kissé zárt világban élünk, egy-egy ilyen jótékony kirándulás fontos ablak, mindset-formáló. És amikor olvasunk róla a neten, mögé látjuk a hátteret. Ami szintén hatalmas különbség a távoli, steril információhoz képest.”

Szépítés és médiafelhajtás nélkül Forrás: Habitat for Humanity

Inkább csavarhúzó, mint kompresszor

Mátraverebélyen az érintett családokkal együtt készítik el a felújítási tervet és a költségvetést, Bátonyterenyén pedig egy szerszámkölcsönző kialakítását is megkezdték. „Itt alapvető építkezéshez szükséges eszközöket tudnak kölcsönözni, a parkettacsiszoló kevésbé indokolt, a kalapács és a vakolókanál annál inkább”, meséli Battai Eszter. A kölcsönző a Habitat Pont program része, a segítség nemcsak tárgyi, fontos élmény az ott élőknek, hogy saját maguk is javíthatnak lakásaik állapotán. „A Habitat Pont komplex program. Ennek része szakmai tanácsokkal segíteni a családokat, hogy saját maguk is tudjanak az otthonaik állapotán javítani. A másik nagyon fontos eleme az olcsó építőanyag. A Habitat Pont építőanyag adományokat, építkezésből megmaradt építőanyagot gyűjt össze, és közvetít ki a családoknak. Magáért a szolgáltatásért nem kell fizetni, de az anyagért egy nagyon alacsony árat igen. Ezzel a helyiek felelősség érzetét növeljük. Azok a családok, akik besegítenek más családoknak, további kedvezménnyel jutnak hozzá az egyébként is nyomott áron kapható építőanyaghoz.”

Ilyen volt, ilyen lett

Fontos tudni, hogy ezek a családok elemi problémákkal küzdenek. A házak többnyire nem közművesített telken állnak, ami elég evidens hiányállapot, de ennek megoldása egy jótékony szervezet szakmai spektrumán már kívül esik. „A mi elsődleges célunk, hogy ezek az emberek télen ne fázzanak, ne fújjon be a réseken a jeges szél, hogy ki tudják fűteni az otthonukat. Ha nem fáznak a télen, az már nagy előrelépés.”

Bátonyterenyén a Habitattal együtt a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége egy komplex telepi program keretében dolgozik a családok helyzetének javításán.

Összehozza a több éve elhidegült rokonokat

Battai Eszter a Habitat Pont program kulcselemének nevezte, hogy nemcsak a lakhatási problémákat igyekszik csökkenteni, hanem a szegregált közösségekben élők együttműködési, érdekérvényesítő képességeit is javítja. „A közösségépítés arra szolgál, hogy a családokat beszélgetésre, együttműködésre bírjuk. Amikor pedig a program során konkrét építőipari ismereteket szereznek, ezzel nő az esélyük a munkavállalásra. A most zajló folyamat során együtt tervezzük meg a felújítást és annak költségvetését is.”

A Prezi Bagon is beszállt egy projektbe: wififalut építenek. „Okos felhasználóvá szeretnénk képezni 30 itteni család minden tagját, de ez nem egylépcsős folyamat”, meséli Pécsi Juli. „Eddig 14 családnak tudtunk képzést adni, de a gépeket még nem hagyjuk náluk. Az a következő fázis, körülbelül fél év múlva mondható reális elképzelésnek. Az a bizonyos 30 család pedig már 2014 végére netképzett lehet.”