Megy a kavarás Kurdisztánban

Vágólapra másolva!
Ha Kurdisztán továbbra is az iraki központi kormányzat engedélye nélkül akar kőolajat exportálni Törökországba, akkor megvonhatják tőlük a pénzügyi támogatást - mondta a hétvégén az iraki miniszterelnök a Reuters szerint. A kurdisztáni olajexport a Mol számára lehet fontos, hiszen több érdekeltsége is van a régióban a cégnek, így nem mellékes, hogy hogyan tudja az olajvállalat értékesíteni a kitermelt olajat.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb hírek szerint az iraki központi kormányzat nem nézi jó szemmel, hogy az autonóm Kurdisztán olajat akar exportálni Törökországba, ráadásul az iraki kormány szerint erre nincs engedélyük. A Reutersnek nyilatkozó iraki miniszterelnök, Nuri al-Maliki kiemelte, hogy megvonhatják a finanszírozást a régiótól.

A hétvégén megjelent nyilatkozat azért is érdekes, mert a Mol és a cég kurdisztáni partnere, a Gulf Keystone múlt héten jelentette be, hogy megkezdődött az olajexport tartálykocsik segítségével. Az első rakomány mintegy 30 ezer - 33 ezer tonna (198 300 - 215 000 hordó) kőolajra vonatkozik.

Forrás: Mol, Investor.hu

A múlt heti bejelentés sem számított teljesen új hírnek, hiszen már korábban is lehetett olvasni arról, hogy hamarosan megindulhat Kurdisztánból az olaj Törökországba.

A Molnak és a térségben dolgozó olajcégeknek fontos, hogy lehetőleg Kurdisztánon kívül adják el az olajat, mivel jóval magasabb árat tudnak realizálni, mintha a helyi piacon értékesítenének.

A központi kormányzatot az zavarja, hogy Kurdisztán inkább olajvezeték építésére fordította az olajbevételeket és nem a központi költségvetésbe csatornázta be. Így nem kell osztoznia a kurdoknak a bevételen.

A Corvinus Egyetem szervezésében a kurdisztáni külügyminiszter, Falah Mustafa november közepén tartott előadást Budapesten, aki az előadásán kiemelte, hogy hiába ülnek le tárgyalni a központi kormányzattal és érnek el egyezséget, nem mindig tartják be a vállalásokat.

A Mol részvénye túl nagy mozgást nem mutatott be a hírre és a Gulf Keystone papírja sem reagált túlságosan negatívan. A rossz nyitás után pluszban mozog mindkét részvény.

Mol napi grafikon Forrás: Bloomberg