Megváltóként üdvözlik a vezért

Vágólapra másolva!
Igencsak megörültek egy visszatérő vendégnek a német vegyipari cég, a Lanxess részvényesei, ugyanis miután bejelentették, hogy a Merck pénzügyi vezetője Matthias Zachert náluk lesz vezérigazgató, több mint nyolc százalékos pluszba szökkent a papírok árfolyama. Ellenben a Merck papírok tíz százalékos zuhanórepülésbe kezdtek.
Vágólapra másolva!

Komoly piaci reakciót indított el a kinevezés

Komoly mozgásokat hozott két német cég árfolyamában egy ember helycseréje. Ugyanis a Lanxess árfolyama kilőtt arra a hírre (plusz nyolc százalék), hogy Matthias Zachert lesz az új vezérigazgató, míg a Merck KGaA árfolyama, a cégé, amelyet elhagyott, tíz százalékos zakót szedett össze.

A vegyipari vállalat, a Lanxess tavaly a második legrosszabb teljesítményt nyújtotta a DAX index komponensek közül 27 százalékot veszítve értékéből. A háttérben a harmatgyengén szereplő szintetikus gumigyártó üzletáguk állt, amely divízió a bevételek 40 százalékárét felelős, mivel az európai autó és gumiipar még mindig nem talált magára érdemben. Az elmúlt hat évben az autóértékesítések folyamatosan csökkentek az öreg kontinensen, pedig a Lanxess korábbi vezére, Axel Heitmann csak átmeneti nehézségeket várt.

Novemberben a cég csökkentette profitvárakozásait is, mivel a feltörekvő piacokról sem vártak érdemi kereslet élénkülést.

Forrás: Investor.hu

A táraság vezetősége megelégelhette azt is, hogy a cég nem volt képes végrehajtani a tervezett felvásárlásokat, amivel csökkenthették volna függőségüket az autó- és gumiipartól, nyilatkozta a Bloombergnek egy neve elhallgatását kérő forrás. Hozzátéve, hogy a Lanxess még azután is bővített a szintetikus gumi üzletágában, hogy a fokozódó árverseny erodálta a szegmens nyereségességét.

Jelentős kihívások előtt

Vagyis a cég jelentős kihívásokkal néz szembe, azonban elemzők szerint Zachert érkezése sokat segíthet. Az új vezér ugyanis részletes költségvizsgálatot tarthat, aminek racionalizálásával javíthat a cég készpénztermelő képességén, nyilatkozta a Baader Bank elemzője a Bloombergnek. Norbert Barth azonban addig nem változtat majd a részvényre vonatkozó tartási ajánlásán, amíg nem világosak Zachert lépései.

A Lanxess-nél már elkezdtek egy költségcsökkentési programot, amelyben elbocsátásokat is végrehajtanának, emellett pedig mérlegelik azon üzletágak eladását vagy leválasztását, amelyek nem kapcsolódnak szorosan a fő tevékenységükhöz. Ezen divíziók együttes értéke akár 500 millió eurós árbevételt is elérhet és ezer dolgozót is érinthet, mondta el még tavaly Heitmann. Zachert pedig vélhetően segíthet abban, hogy ezeket jól levezényeljék.

Zachert egyébként 2011-ben hagyta el a Lanxess-t és lett a Merck pénzügyi vezetője, amely akkor Európa egyik legrosszabbul teljesítő részvénye volt. Azonban 2013-ban a gyógyszergyártó részvénye harminc százalékot szárnyalt, miután a cég reorganizáción ment keresztül, többek között 1100 állást megszüntetve és bezárva a Serono cégük genfi székhelyét a sorozatos fejlesztési kudarcok után.

Vagyis ebből talán érthető, hogy a Lanxess-nél miért örülnek ennyire Zachertnek, és a Mercknél miért kezdtek pánikszerű eladásokba.

A Lanxess árfolyama (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu
A Merck KGaA árfolyama (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu