Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa kötelezettségvállalás mellett megszüntette a Magyar Gyógyszerészi Kamarával és a Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.-vel szemben indított eljárását, közölte a hivatal az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Az eljárás oka: a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Galenus Kft. 2012 októberében kiküldött a kamarai tagoknak egy levelet, ebben azt a benyomást keltették, hogy a Galenus kizárólag a kamara tulajdonában van. A kiadvány népszerűsítése a kamara köztestületi – és nem tulajdonosi – érdeke, az előfizetés a Patika Magazinra lehetőséget teremt a kormányzati kompenzáció lehívására.

A vizsgálat részét képezte továbbá, hogy a Galenus a „Médiaajánlat 2012” elnevezésű dokumentumában hitelesített adatokkal alátámasztott állításai alapján a Patika Magazin potenciális hirdetői arra a következtetésre juthattak, hogy a kiadvány az egyik legnagyobb nyomtatott példányszámú, ingyenes patikai újság.

A kamara az eljárásban kötelezettséget vállalt arra, hogy a közforgalmú gyógyszertárak vezetőinek helyesbítő levelet küld ki, a jövőben pedig nem ad kifogásolható tájékoztatást a Galenus Kft. tulajdonosi viszonyairól és piaci helyzetéről a kamara tagjainak. A Galenus többek között vállalta, hogy az olvasottsági adatok pontosítása miatt a közforgalmú gyógyszertárak vezetőinek küld egy helyesbítő levelet, továbbá a hirdetőinek küldött tájékoztató anyagokban külön felhívja a figyelmet arra, hogy az olvasottságra és a példányszámra vonatkozó adatokat milyen megfontolások mellett szükséges értékelni.

A Gazdasági Versenyhivatal a kötelezettségvállalások elfogadásával megszüntette az eljárást. Hogy teljesítik-e a felek a vállaltakat, azt utóvizsgálatban ellenőrzi.