Még mindig óriási a munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Novemberben rekordszinten, 12,1 százalékon stagnált a munkanélküliségi ráta az eurózónában - közölte az Eurostat. Az emiatt kialakult borús hangulaton a remek kiskereskedelmi adat javíthatott. 
Vágólapra másolva!
  • Az eurózóna munkanélküliségi rátája rekordszinten, 12,1 százalékon stagnált novemberben. Ez megfelelt az elemzői várakozásoknak.
  • A munkanélküliség Görögországban és Spanyolországban volt a legmagasabb, az előbbi tagállamban 27,4 százalékon, utóbbiban 26,7 százalékon alakult a ráta. A munkanélküliség Ausztriában volt a legalacsonyabb novemberben (4,8%).
  • Az olasz munkanélküliség viszont 12,7 százalékra emelkedett novemberben, ami felerősítette azokat a félelmeket, hogy az olasz gazdaság nem a megfelelő irányba halad a reformok ellenére.
  • Az eurózóna történetének leghosszabb recessziója után próbál magához térni, és egyelőre a gazdaság mérsékelt növekedése nem képes csökkenteni a magas munkanélküliséget. A GDP bővülése csak 1 százalékos lehet idén és jövőre az elemzők szerint, miközben az USA-ban 3 százalékot is meghaladhatja a következő években.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu
  • Ezzel párhuzamosan az eurózóna novemberi kiskereskedelmi forgalmának alakulása is napvilágot látott, melyek biztatóan alakultak a pocsék munkaerőpiaci adatok után.
  • A kiskereskedelmi forgalom 1,6 százalékos növekedést mutatott éves alapon novemberben az előző havi 0,3 százalékos visszaesés után (várt: 0,3%). Októberhez képest pedig 1,4 százalékos volt a forgalom bővülése (előző: -0,4%, várt: 0,1%), ami az utóbbi 12 év legnagyobb havi növekedésének felelt meg.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu